Film

Skribent

EliSophie Andrée

3 december 2019 | 06:00

MovieZines julkalender lucka 3: Sara Bergmark Elfgren

Bakom lucka 3 gömmer sig manusförfattaren Sara Bergmark Elfgren, som haft ett fullspäckat 2019.
Sara Bergmark Elfgren, 39 år gammal, skrev både förlagan och filmmanuset till "Cirkeln". I år har hon varit i full gång med både barnböcker, kortfilmer och tv-spel.
 
Vad kommer du minnas bäst från ditt 2019?
 
- Det är ett år som har känts väldigt långt, antagligen för att det var så intensivt och att jag har varit aktuell med sju nya verk - två pjäser (Oscar Liljas försvinnande och Bortbytingen), en serieroman (Vei - bok 2), ett tevespel (Ghost Giant), en kapitelbok (Knäckarbanketten), en bilderbok (Jag är inte sjuk!) och en kortfilm (Vi finns kvar).
 
- Dessutom kom min roman Norra Latin ut i pocket och så har jag haft utlandssläpp av översatta böcker. Det ser ju helt bisarrt när jag ser listar det så här, och då har jag dessutom jobbat med flera nya projekt. Så jag är mest förundrad över att jag fortfarande står upp, och att jag faktiskt har kunnat njuta av att projekten har fått komma ut i världen. Lite extra glad och stolt är jag över att ha debuterat som dramatiker för scen och tevespelsmanusförfattare.
 
Sunil Munshi i "Vi finns kvar" 

Vad ser du mest fram emot 2020?
 
- Att världens ledare lyssnar på vetenskapen, tar klimathotet på allvar och agerar därefter, och att Trump blir bortröstad. Man kan ju hoppas i alla fall. På ett personligt plan ser jag fram emot att jobba vidare med nästa roman, som kanske kommer ut det året, samt två teveserier och ett radioprojekt. Och lite annat smått och gott. Det ska bli kul att fylla 40 till exempel.

Vilken var årets bästa film?
 
- "And Then We Danced" är i en klass för sig. Ja, Levan Akin är en vän och kollega, men den där filmen är magisk. Jag såg den första gången i en grovklippt version och redan då vibrerade den av känslor och energi och kändes närapå helgjuten. Så brukar man inte känna när man ser en grovklippning, även om det är en vän om har gjort filmen. Det är ändå hyfsat lätt att få publiken att må dåligt genom att t.ex. framkalla medskam (vilket måste sägas vara ett slags nationalsport bland svenska regissörer). Men att lyckas få publiken att gå igenom en förälskelses alla faser tillsammans med huvudpersonen, så där att det riktigt känns i kroppen, det är fruktansvärt svårt. För att inte tala om hur filmen lyfter tematik kring tradition och modernitet, individ och samhälle.
 
- Andra filmer jag har sett i år och tyckt mycket om är "The Favourite" och "Parasit". I övrigt tycker jag att bioåret har präglats av överhype och besvikelser. Men så har jag också missat många filmer, jag har mycket att ta igen. På tv följde jag "Euphoria" med intresse, Zendaya är magnifik i huvudrollen.
 

Vilket är ditt favoritklipp från “Kalle Ankas julafton”?
 
- Det var evigheter sedan jag såg den. Men som barn gillade jag nog tomtens julverkstad bäst. Och Askungen, när mössen sydde. Pyssel helt enkelt!

Vilken är världens bästa julfilm?
 
- Rena julfilmer är inte en genre som jag brinner för. Men om man räknar in filmer som utspelar sig under julen så säger jag spontant "Batman Returns". Och så tycker jag att Sagan om ringen-trilogin är ultimat julmys.
| 3 december 2019 06:00 |