Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 maj 2023 | 15:00

MovieZine träffade "Guardians of the Galaxy"-skådisarna i Paris

Regissören James Gunn fick sällskap av bland andra Chris Pratt, Zoe Saldana och Vin Diesel till galapremiären på Disneyland Paris.
Idag är det äntligen biopremiär för "Guardians of the Galaxy vol. 3", den efterlängtade trilogi-finalen för några av Marvels mest älskade antihjältar.
 
Häromveckan fick MovieZine besöka den stora galapremiären i Paris, med flera av filmens skådisar närvarande. Det bjöds på stort firande med tusentals fans på Avengers Campus på Disneyland, med presskonferens och intervjuer följande dag.
 
Vi fick bland annat veta vad regissören James Gunn tycker om kritiken mot superhjältefilmer, varför Rocket Raccoon är "trilogins hjärta" och vad Chris Pratt stal med sig från inspelningen... Här är alla godbitar från "Guardians"-pressträffen!
 
Large d8d1877b6c6a8d20348e3b4c29999278 got paris
Pampigt firande av trilogins sista del på Avengers Campus. Foto: Marvel Studios
 

James Gunn summerar sin upplevelse med trilogin

 
Regissören James Gunn har levt i 11 år med Guardians. Efter den här filmen lämnar han Marvels universum för gott, för att fokusera på sin nya roll som ena VD:n för DC Films.
 
- Jag har nog spenderat 60 procent av min vakna tid med att tänka på "Guardians of the Galaxy". De har varit en stor del av mitt liv, så det är en märklig situation nu när jag måste anpassa hela min värld till att handla om något annat än Guardians. Det är svårt, men också en lättnad. Vi har avslutat trilogin på ett sätt som vi är väldigt stolta över.
 
 

Zoe Saldana om nya badass-Gamora

 
Skådespelerskan Zoe Saldana återvänder som Gamora, men det är inte samma version som vi sett tidigare. Den grönhudade karaktären dog i en av "Avengers"-filmerna och kom tillbaks från en annan tidslinje.
 
- Den här gången möter vi en annan Gamora. Vi vet alla vad som hände henne i den senaste "Avengers"-filmen. Så hon kommer från ett annat multiversum. Hon är lite hård i kanterna, lite vildare, hon får släppa loss lite mer. Och det var kul att få komma in i den här Gamora.
 
- Jag saknade den gamla Gamora. Vi gillar vad vi är vana vid. Men för att kunna spela en ny karaktär fick jag inte stå i vägen. Jag behövde förstå att hon har en egen väg. Det var svårt. Men det kändes också bitterljuvt, att veta att det blir sista gången vi ser Gamora och Guardians. Det kändes melankoliskt och vi omfamnade det. Det var kul och det kändes nytt. Sen har hon en galen ny sida, Gamora är verkligen någon jag skulle vilja hänga med!
 
Large d8d1877b6c6a8d20348e3b4c29999278 guardians chris pratt zoe saldana
Chris Pratt med Zoe Saldana på den europeiska galapremiären. Foto: Marvel Studios
 

Karen Gillan lovar en roligare Nebula

 
Även Nebula har genomgått en stor utveckling, från hämndlysten halvsyster till att bli en självklar del av gänget. Karen Gillan berättar:
 
- Nebula är rätt annorlunda den här gången. Vi får se en mer lättsam sida av hennes personlighet. Lite mer humor, tror jag. Och hon är villig att visa sig mer sårbar, vilket har varit svårt för henne efter uppväxten med Thanos. Så det är trevligt att få utveckla karaktären till att bli någon som är villig att öppna upp sig mot andra och visa kärlek för första gången i sitt liv.
 
 

Vin Diesel är tacksam för Groot-rollen

 
"I am Groot". Med bara tre ord sätter träsnubben Groot filmseriens mest kända replik, och Vin Diesel kan säga de där tre orden på tusentals sätt (och flera språk, då han även dubbar Groot i olika länder). Under presskonferensen påpekar han ofta hur tacksam han är för rollen:
 
- Groot är en så speciell karaktär. Jag har haft en enorm tur att James Gunn skapade den här karaktären. Han är fascinerande på så sätt att han är annorlunda i varje film. Ibland är han Baby Groot, ibland Alfa-Groot. Men vad som får Groot att fungera så bra är inte bara Gunn men hela skådisgänget här. De får Groot att leva. Han har endast tre ord, men de betyder något tack vare deras otroliga prestationer. Så jag är enormt tacksam och kommer alltid älska den här karaktären.
 
- James är så väl förberedd att de manus jag får skriver ut vad varje "I am Groot" betyder. Så har det varit i alla år. Och jag är den ende på planeten som får just det manuset.
 
Large d8d1877b6c6a8d20348e3b4c29999278 guardians vin diesel
Vin Diesel tog emot fansens kärlek på Disneyland Paris. Foto: Marvel Studios
 

Hur skapar man en trailer utan att avslöja något?

 
Marvel är notoriskt hemlighetsfulla men det gäller ju också att promota filmerna med något häftigt. James Gunn berättar hur svårt det kan vara att träffa rätt med trailers:
 
- Chris och jag pratar om det hela tiden: "Jaså, har den scenen lagts ut online? Vill vi verkligen det?" Men om det får fler att gå på bio, så det är en balansgång. Ibland önskar jag att ingenting hade släppts alls. Gå bara och se filmen och bli överraskad. Det är en ständig diskussion med marknadsföringsteamet, hur mycket vill man berätta på förhand och inte.
 
- Jag tror också att folk har lärt sig genom åren hur de ska konsumera reklammaterial online. Alla är olika. En del vill se så mycket som möjligt, och letar upp varje trailer. Andra vill inte se något. Jag delar inga filmklipp i mina sociala medier, för jag vet att många inte vill se dem innan de ser filmen.
 
BFF:s hela bunten. Foto: Disney/Marvel
 

Chris Pratt om vänskapen bland skådespelarna

 
- Målet med filmen är att den ska få premiär och få folk till biostolen. Resan dit är något väldigt privat och personligt. Vi kan dela med oss lite grann, men för mig är det hela magin med det här jobbet, berättar Pratt.
 
- På många filmer är det inte toppen. Man får jobba med svin, det är problem och bråk bakom kulisserna. Så har det inte varit här. Alla relationer har varit det bästa med att få spela Star-Lord. Att få lära känna de här människorna, se deras barn födas, komma på deras bröllop och vara en del av deras liv, det är en otrolig sak som vi får göra. Och något väldigt ovanligt. Det är inte många jobb som sätter dig i den här situationen där du får skapa sådana vänskapsband med andra.
 
Large d8d1877b6c6a8d20348e3b4c29999278 guardians cast paris
James Gunn omgiven av sina stjärnor. Foto: Marvel Studios
 

James Gunn om Rockets rörande historia

 
Teman som djur och djurplågeri kommer på tal. Kaxiga tvättbjörnen Rocket får sin oväntat rörande bakgrundshistoria berättad i den tredje "Guardians"-filmen.
 
- Det handlar om empati, mot alla levande varelser. Att vi ska vara så vänliga vi kan mot alla i våra liv, berättar James Gunn.
 
- Det är inget politiskt ställningstagande. Man ska vara medveten om att djuren har känslor och kan uppleva smärta. Det är så filmen börjar, med ett litet oskyldigt djur, och vi följer den här karaktären på en resa mot att bli en bitter liten tvättbjörn. I den här filmen får han mer medkänsla.
 
- För mig är det hjärtat i de tre filmerna. De handlar om medkänsla. Om att öppna upp sig. Vi kan gå igenom tråkiga eller traumatiska saker i livet som får oss att stöta bort andra. Det är vad filmserien handlar om. Och anledningen till att jag kom tillbaka för att göra den sista filmen, var ett starkt behov att avsluta Rockets berättelse.
 
 

Regissören håller med om kritiken mot superhjältefilmer

 
James Gunn får en fråga om kritiken som flera stora regissörer har fört fram mot "tråkiga" superhjältefilmer. Känns det frustrerande att behöva försvara genren, eller kan han se kritikernas poäng?
 
- Jag håller med dem! De har en poäng och jag har aldrig sagt emot det. Jag anser också att det finns många superhjältefilmer som är tråkiga. Det säger jag inte emot.
 
- Det som stör mig lite är att... Bio och filmhistorien har en tradition av olika genrer. Det finns otroliga westerns, otroliga gangsterfilmer samt otroliga filmer som bygger på serietidningar. Jag tror att alla de kan vara verkliga och vara "cinema". Att säga att en viss typ av film eller en viss typ av karaktärer inte är "äkta film" är urlöjligt.
 
Chris Pratt hade bara gott att säga om James Gunn. Foto: Outnow.ch
 

Chris Pratt om vad som gör James Gunn speciell

 
Vi närmar oss slutet av presskonferensen, och skådespelarna får en chans att berätta om hur det har varit att jobba med James Gunn i registolen. Pratt tar täten med en lång hyllning till sin regissör.
 
- Jag har jobbat med många fantastiska regissörer. Men vad som får James att sticka ut är hans förberedelser. Han kommer alltid noga förberedd. Han jobbar stenhårt. Han stänger aldrig av. Han kan allt om serietidningar, han är väldigt påläst när det kommer till Marvel och DC och annat. Jag har bott hos honom och sett hans bibliotek av serietidningar. De är alla slitna för han läser dem verkligen.
 
- Han har gjort film i en evighet. Han började med att göra film för inga pengar alls, och man lär sig verkligen hur man får ut det mesta av varje dollar. Och när man får jobba med 150 eller 200 miljoner dollar, då kan han verkligen få ut det mesta av pengarna. Han kan action.
 
- Han är bra med folk. Han har en tydlig vision och kommer berätta om något inte funkar. Han vet hur olika människor ska regisseras baserat på deras personligheter det som funkar för den ena funkar inte för den andra. Han är en enorm erfarenhet och kunskap. Han bryr sig om människor och om djur. Och han är knäpp. Det hjälper för han är själv en misfit och kan berätta om misfits.
 
Large d8d1877b6c6a8d20348e3b4c29999278 guardians pom
Pom Klementieff stal underkläder från inspelningen. Foto: Marvel Studios
 

Vad tog de hem från inspelningen?

 
Den sista frågan till skådespelarna - finns det något som de stal med sig från inspelningen som ett minne?
 
James Gunn: Det finns en scen i en familjs hem, dem vi kallar "Humanimals", där de har en massa foton och udda skulpturer och målningar. Jag tog hem allt. Allt finns nu hemma hos mig.
 
Pom Klementieff: Jag tog hem strumpor och underkläder hela tiden. De ska väl ändå inte användas igen...? (skratt)
 
Zoe Saldana: Jag har behållt varje tröja och t-shirt jag har fått, min pappa bär dem hela tiden. Men jag behåller också alla souvenirer vi får. Jag vill alltid ha en filmaffisch med allas autografer. Jag sparar dem till den dagen mina barn kanske tycker att jag är cool igen.
 
Chris Pratt: Jag snor alltid en massa prylar från inspelningen. Jag tog hem lite prylar från Quills lägenhet. Några saker från Knowhere, som ett saltkar och annat från restaurangscenen. Och jag frågar aldrig om lov. Jag tar hem mina kläder hela tiden, mina handskar och mina boots.
 
James Gunn: Det ska också påpekas att Chris tog hem den första Star-Lord-uniformen, men sedan hade han den på sig under ett besök på ett barnsjukhus. Så det är okej.

"Guardians of the Galaxy vol. 3" har biopremiär idag. Håll uktik efter fler intervjuer här på MovieZine under veckan!
| 3 maj 2023 15:00 |