Skribent

MovieZine.se

2 juni 2013 | 20:01

MovieZine svarar på läsarnas frågor

Vilken regissör är mäktigast att få träffa och var kommer namnet MovieZine ifrån?

Förra veckan fick MovieZines besökare chansen att fråga oss om allt mellan himmel och jord, inför det stundande 10-årsjubileet. Chefredaktör Alexander Dunerfors och managing editor Mats Karlsson svarar nu på läsarnas alla frågor.

Latorre: Något jag undrar är hur många regissörer och skådespelare ni har träffat och intervjuat genom åren? Finns det en statistik på detta?

Alex: Det finns ingen statistik, men jag tror att vi har minst 300-350 intervjuer uppe på sajten nu, från 2008 och framåt. Under sommaren kommer vi att lyfta fram de bästa och också damma av några riktigt gamla godingar, som en nostalgisk tillbakablick.

Scott Ginyard: Hur träffades du (Mats) och Alexander och hur och varför kom ni på idén att grunda en filmsida?

Alex: Idén kom till mig när jag själv letade efter bra svenska filmsidor, och insåg att utbudet var knapert. Det fanns iallafall ingen som tilltalade mig, som inte direkt ser mig som en svårflörtad cineast. Så växte idén om en webbtidning för den vanlige biobesökaren. Jag gillade att skriva och knacka kod, så det började som en liten amatörsajt som ganska snabbt blev riktigt välbesökt. Mats kom ombord ett år senare, sommaren 2004, och mailade egentligen först med förslag om hur forumet kunde göras bättre. Så det fick bli hans första uppdrag på MZ, och sen dess blir jag inte av med honom.

Phip: Vilken regissör eller skådis har varit mäktigast att få träffa och varför?

Alex: James Cameron och Tom Cruise. Det är svårt att hitta större namn i filmens värld. Jag är uppväxt med Cameron, "Terminator"-filmerna var bland det första och största jag såg som barn, så det var häftigt att få tacka honom för den upplevelsen. Cruise är ju en megastjärna, superproffsig och trevlig, vi fick två magiska minuter ihop på röda mattan i januari.

Mats: Stora legender är alltid fascinerande att träffa, så därför svarar jag Bruce Boxleitner och självklart mötet med en av mina favoritregissörer Zack Snyder.

Per Harbeck: Vem kom på namnet? Och varför blev det just MovieZine?

Alex: Jag gick igenom några idéer, de flesta började med "film", "bio" och "movie" och slutade på "nytt", "guiden" eller liknande. MovieZine satt klockrent, en hopsättning av "movie magazine", vilket många verkar missa, hehe. Och det heter såklart "movie-ziin" och inget annat.

Blaster: Hur blev ni (alla på redaktionen personligen) besatta/intresserade av film? Vilken är er favoritupplevelse ni haft?

Alex: Jag hade en plastbror med en maffig samling VHS-band, mycket var blodigt och barnförbjudet men det stoppade inte mig. Jag var tio, elva år. I samma veva fick vi Filmnet hemma och jag började banda mina egna favoriter. Då satt man och räknade ner dagarna tills "Döden klär henne" skulle få premiär på Filmnet, det var tider. Svårt att kora en favoritupplevelse men det var något speciellt med att gå på bio som tonåring, oftast själv, och bara älska allt man såg: "Pulp Fiction", "Scream", "The Big Lebowski". Idag finns så otroligt mycket fler sätt att se på film, på gott och ont antar jag. De här tidiga bioupplevelserna när man är barn och tonåring, är alltid svårslagna. 

Mats: När jag för första gången såg Spielbergs "Närkontakt av tredje graden". Det var då jag insåg att film var mer än "bara" underhållning. Favoritupplevelsen är när jag såg "Master and Commander" på bio, en makalös kväll med underbara knarr och knakningar från skeppet som gjorde bioupplevelsen så fruktansvärd påtaglig.

Stjärnskott: Hur många nyheter har skrivits totalt (eller avrundat till något jämnt)?

Alex: Vi byggde om sajten sommaren 2008 så då försvann allt gammalt (och innan dess var inte nyheter alls i fokus lika mycket som nu). På fem år har vi publicerat nästan 9000 filmnyheter, i snitt fem om dagen.

AntonKane: Hur mycket pengar tjänar ni på MZ personligen?

Alex: Vi är anställda av ett företag som äger en stor del av MovieZine, förutom jag själv och Mats som också äger en del, och vi tjänar som en vanlig webbredaktör eller journalist skulle göra. Sen är det en riktigt fet bonus att få jobba med sitt stora intresse, och få styra sajten precis som vi vill.

Gustaf: Hur har 10 års journalistiskt arbete inom filmbranschen påverkat er egen ''smak'' och hur ni tittar på film? Och vad (inom filmvärlden) ser ni idag mer positivt på än ni gjorde innan?

Mats: En riktigt bra fråga måste jag säga. Det går inte att frångå att man blir arbetsskadad, men inte så att det påverkar negativt i ens omdöme om filmerna. Däremot tänker man på många olika saker som säkert många inte tänker på. Det kan vara alltifrån småsaker som inspelningsplatser till varför specifika scener alltid ska filmas i regn. Men min filmsmak är fortfarande oförändrad. Man har fått en bättre förståelse hur filmbranschen fungerar, men däremot är man inte mer förlåtande än förut. Det kan vara att vissa filmer aldrig har en chans att komma upp på bio av mängder av anledningar. Jag gillar det inte, men jag förstår varför.

Bonk: Har ni också övervägt att skaffa ett kortare namn, t ex att MovieZine byter namn till Bonk?

Alex: Haha, tyvärr men jag ser att bonk.se är upptaget. Många säger och skriver MZ, så det skulle väl bli mitt andra val isåfall.

Ljusbus: Vad hade ni för inledande mål och förhoppningar med MovieZine, vart trodde ni att ni skulle vara nu, och hur skiljer det sig från där ni är nu?

Alex: Det började som sagt som en hobbysajt, utan större ambitioner. Vi hade någon slags dröm en gång om att ha kontor och en redaktion i Stockholm (då bodde jag i Göteborg och Mats i Örebro). Trodde väl inte så mycket på att det skulle ske, men här är vi nu. Klyschigt kanske men MovieZines utveckling har överträffat allt jag drömt om. Och en tidning? Kom igen, det trodde man aldrig. 

Ljusbus: Är ni nöjda med vägen hit och valen ni har gjort på vägen hit, några val ni ångrar eller något ni önskar att ni hade kunnat göra annorlunda?

Alex: Man lär sig av alla misstag, och jag tror inte att vi behöver ångra något. Jag var borta i tre år (2008-2011) och jobbade för en TV-kanal, det var visserligen trist att släppa MZ under så lång tid, men jag lärde mig å andra sidan mycket användbart. Och sajten överlevde och blev bara proffsigare och större under tiden. 

Ljusbus: Var har ni i sikte och önskemål för MovieZine framöver, både kortsiktigt och långsiktigt?

Alex: Kortsiktigt handlar det om att fortsätta beta av vår bugglista, det finns en del problem på sajten som vana besökare ofta påpekar. Vi hör er, även om det går långsamt ibland så är vi på pucken. Närmast hoppas jag få upp en lite uppfräschad förstasida. Längre fram, om vi snackar de närmaste åren, ska vi troligen bygga om sajten men exakt hur är för tidigt att säga.

Kevin E: Har många medlemmar är det på sidan? 

Alex: Vi har 16867 medlemmar, och det tillkommer ungefär 50 nya i veckan.

Läs också: MovieZine svarar på fler av läsarnas frågor »

| 2 juni 2013 20:01 |