LISTA

Skribent

Jerry Fogselius

7 juni 2019 | 18:00

MovieZine listar de 5 bästa Playstation VR-spelen

Vinn ett Playstation VR-headset och actionspelet "Blood and Truth". Ett spel som för övrigt är med på vår topplista.
Till skillnad mot andra VR-headsets, är Playstation VR (förkortat PSVR) ingen dyr affär. Visst, PSVR har inte lika hög upplösning som HTC Vive, men till skillnad mot VR-headsets till dator hade jag faktiskt råd att skaffa en PSVR. Dessutom finns en drös PSVR-spel som är exklusiva till formatet, vilket gjorde valet av VR-headset ännu enklare för min del. Det är kort sagt en perfekt startpunkt för alla som är nyfikna på VR, men som inte vill lägga en smärre förmögenhet på ett dyrt headset.
 
Efter att ha avnjutit en mängd olika PSVR-titlar, känner jag nu att jag äntligen har tillräcklig koll på spelen för att kunna slänga ihop en topplista över mina 5 bästa PSVR-upplevelser.
 
TÄVLING! Som grädde på topplistmoset, har Sony Playstation varit schyssta nog att skicka ut ett Playstation VR-headset och ett smarrigt exemplar av det rykande färska "Blood and Truth" till redaktionen. Om du kilar in på MovieZines Instagram, har du just nu chans att vinna detta Playstation VR-paket och känna på hur det är att vara en actionhjälte i "Blood and Truth".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
På tal om det spelet, låt oss börja topplistan med dumder och brak:
 

5. "Blood and Truth"

 
 
Genre: Fps
 
London Studios golvade mig totalt med "London Heist"-demon som finns i "VR Worlds", gratisspelet som ingår när man köper ett PSVR-headset. I "Blood and Truth" har studion skapat ett helt spel med inspiration från just "London Heist", där det verkligen känns som att du blir en actionfigur i en explosiv blockbuster-film. Du spelar som Ryan Marks men styr inte Ryans steg själv, utan klickar dig istället vidare på varje bana när du pusslat eller skjutit färdigt på en viss plats. Det kan låta märkligt, men de begränsade fotstegen leder till att man inte blir åksjuk såsom i till exempel "Resident Evil 7", utan att man istället fullt ut kan njuta av de mäktiga scenarion som spelet består av.
 
Förutom att bjuda på varierade uppdrag och välregisserade scener, är det själva skjutandet som är det roligaste med "Blood and Truth". Det finns gott om olika vapen att använda och "Terminator 2"-känslan är total när man blåser fiender åt skogen med ett avsågat hagelgevär, för att inte tala om hur häftigt det är att smyga runt med två ljuddämpade pistoler och ha ihjäl skurkar innan de ens hinner se dig. "Blood and Truth" är spelet jag drömt om ända sedan jag testade "London Heist", och ett måste för alla som vill ha påkostad action i VR. Kör med ett par Move-kontroller för ultimat actionhjälte-känsla!
 

4. "Tetris Effect"

 
 
Genre: Pussel
 
Det PS4-exklusiva "Tetris Effect" släpptes förra året och för mig som är uppväxt med superklassikern "Tetris", är det ren spelmagi att dra på sig PSVR-headsetet och kliva in i de fallande pusselbitarnas värld. Visserligen är själva spelplanen fortfarande i två dimensioner, men allt krimskrams som pågår runtomkring får mig ändå att känna mig som en del av "Tetris Effect", som att jag är där.
 
Bäst är musiken. Med hörlurar i öronen, är det omöjligt att inte stampa i takt till det fantastiska soundtracket och bli totalt uppslukad av tonerna som smeker ens trumhinnor. "Tetris Effect" må se ut som pusselspelet "Tetris" på ytan, men det räcker med att klara en nivå för att man ska inse att de fallande blocken numera pulserar med liv - tack vare den rytmiska musiken och den strålande PSVR-integrationen. Tillfredställelsen när man rensar bort en rad, är omöjlig att beskriva. Den måste upplevas.
 

3. "Moss"

 
 
Genre: Äventyr
 
När man tänker på VR, är det naturligtvis spel i förstapersonsperspektiv som ploppar upp. VR-headsets är som gjorda för att kliva in i en annan persons kropp och se världen utifrån dennes ögon. Med äventyret "Moss" visar dock spelstudion Polyarc att det går fint att skapa andra sorters spel i VR, med mer traditionell speldesign där bandet med huvudkaraktären blir starkare tack vare headsetet.
 
Likt en Disney-saga, börjar äventyret med att du – som The Reader – öppnar en bok. I boken väntar berättelsen om den lilla musen Quill, vars farbror har blivit tillfångatagen och som du måste rädda. Du kikar ner på de sagolika skogsscenerna ur ett fågelperspektiv och styr Quill som vilken annan spelkaraktär som helst, med den vanliga Dualshock 4-handkontrollen. Skillnaden mot andra spel är att du i "Moss" verkligen känner bandet med Quill tack vare PSVR och det är ultramysigt att kika omkring i musens trolska värld och hjälpa djuret med banornas pussel. Utan VR-support hade detta förmodligen bara varit ett gulligt plattformsäventyr i mängden, men tack vare PSVR blir "Moss" något annat. Något mycket mer personligt och älskvärt.
 

2. "Superhot VR"

 
 
Genre: Fps
 
Ibland räcker det med en enda fantastisk idé för att ett spel ska bli ett mästerverk. Se på pusseldesignen i tidigare nämnda "Tetris" eller självaste Super Mario vars huvudsakliga uppgift är att hoppa på svampar så att de dör. I "Superhot VR" är idén lika simpel som genialisk: när du rör dig, rör sig fienderna. När du står still, står hela spelet still. Det är helt strålande speldesign och "Superhot VR" är en av de häftigaste spelupplevelser jag någonsin haft.
 
Move-kontrollerna är ett måste i "Superhot VR", eftersom varje bana kräver att du plockar upp de vapen och andra föremål som finns i din närhet. Samtidigt som du sträcker dig för att utrusta dig med något, rör sig de ansiktslösa, skinande röda figurerna hotfullt mot dig. Deras mål är att ta död på dig och om du blir träffad av ett enda slag eller skott, måste du börja om. Det känns otroligt coolt att likt Neo i "Matrix" ducka undan för kulorna (som stannar i luften när du själv står still), varpå du slänger iväg en askkopp som krossar fienden och därefter snor den pistol som flugit ur motståndarens händer. En pistol som du skjuter resterande fiender med, eller kastar i fejset på någon, eller... Ja, hur du väljer att ta kål på fienderna är upp till dig! "Superhot VR" är ett mästerverk tack vare den fullständigt briljanta designen.
 

1. "Astro Bot Rescue Mission"

 
 
Genre: Plattform
 
I över 20 års tid har jag ansett att "Super Mario 64" är världens bästa plattformare. Det var spelet som visade mig vad som var möjligt med en analogspak och 3D-grafik. Nu har dock "Super Mario 64" petats ner från plattformstronen. På samma sätt som Nintendo-klassikern fick upp mina ögon för 3D, är nämligen "Astro Bot Rescue Mission" det plattformsspel som visat mig vad som är möjligt med VR! Här finns sedvanliga mynt att samla, hinder att hoppa över och enkla fiender att slå ihjäl med ett knapptryck, men det som gör att "Astro Bot Rescue Mission" toppar denna PSVR-lista är att det inte bara är ett fantastiskt VR-spel. Det är ett fantastiskt spel, punkt.
 
Precis som i "Moss", styr du Captain Astro med en Dualshock 4-handkontroll. Medan det givetvis är häftigt att kika omkring i världen och känna dig som en del av varje bana med hjälp av PSVR-headsetet, är det framför allt den rena spelglädjen och underbara bandesignen som gör att jag blivit så tokförälskad i detta plattformsäventyr. Ingen bana är den andra lik och varje värld avslutas också med en storslagen bossfajt, vilka slår alla Bowser-möten jag haft med hästlängder.
 
Både grafiken, spelmekaniken och musiken är av absolut högsta klass, men om det är en sak som sticker ut lite extra är det sättet som Dualshock 4-handkontrollen används på! På vissa banor utrustas nämligen själva handkontrollen (som syns inuti spelvärlden) med ett tillbehör, såsom en vattenslang eller änterhake, vilket ger pusslen på banan ännu mer djup. Att skjuta ut änterhaken ur handkontrollen och hoppa upp på repet med lilla Captain Astro, ger en oslagbar närvarokänsla som närmast kan liknas med den revolution jag upplevde första gången jag sprang runt med analogspaken utanför Peachs slott i "Super Mario 64".
 
"Astro Bot Rescue Mission" får mig att känna samma slags rena spelmagi som jag upplevde när jag var liten, och om inte det duger som motivering till förstaplatsen vet jag inte vad som skulle göra det. Denna plattformare är den enskilt bästa anledningen att ge sig in i VR-spelens uppslukande värld, även om samtliga spel på denna lista är fantastiska på sina egna vis.
 
Vill du ha chans att vinna en Playstation VR med det nysläppta actionspelet "Blood and Truth"? Följ oss på Instagram!
| 7 juni 2019 18:00 |