Film

Skribent

MovieZine

16 maj 2023 | 16:30

Idag invigs Cannes Film Festival 2023! MovieZine är på plats

Våra festivalkorrar Jonna Vanhatalo och Erik Dalström är tillbaka i Cannes - taggade på Scorsese och Wes Andersons nya filmer.
Röda mattan är utrullad, hotellen fullbokade, champagnen står på kylning i varenda strandbar och tusentals filmjournalister har rest hit. Det är dags för filmfestivalen i Cannes, som ikväll drar igång sin 76:e upplaga. Den prestigefyllda festen på franska Rivieran är välkänd för såväl sina stora stjärnor som små filmpärlor som för första gången visas upp för världen.
 
Vi på MovieZine har bevakat Cannes nästan årligen sedan 2008 och i år är inget undantag. Våra reportrar Jonna Vanhatalo och Erik Dalström är redan på plats, redo att stalka Johnny Depp på Croisetten efter invigningsceremonin.

Vad snackas det mest om i Cannes såhär inför årets festival?
 
Jonna: Det som framförallt kommer upp så fort man träffar andra journalister är att man varje morgon måste upp innan klockan 07 för att boka biljetter till filmer, som visas fyra dagar senare. Man är inte här för att sova men det hade varit skönt att få slippa den stressen åtminstone en morgon. Vad gäller filmer så surras det mycket om Scorseses ”Killers of the Flower Moon”, men också såklart om Johnny Depps återkomst till bioduken.
 
Erik: Sedan ser ju många fram emot att återse 80-åriga Harrison Ford som Indiana Jones med läderpiskan i högsta hugg. Det pratas även om speltiden på årets filmer, många är väldigt långa och det blir svårt att hinna med allt, det gäller att prioritera rätt.
 
Ruben Östlund leder juryn. Vad kan det innebära för slags vinnarfilmer, tror ni?
 
Jonna: Jag hoppas det innebär att en riktigt bra film ska vinna! Som finne håller jag en tumme för Aki Kaurismäkis ”Fallen Leaves”. Det hade känts bra med revansch efter Eurovision-förlusten, haha. Och det känns som att Ruben borde gilla hans filmer.
 
Erik: Jag håller med. Tragikomiken ligger Ruben varmt om hjärtat, så det känns ju som att Kaurismäki borde ligga bra till. De har lite liknande tonalitet i sina filmer. Tror även att Jonathan Glazer som inte är en traditionell filmskapare, utan har sitt egna experimentella sätt att göra film på, skulle kunna tilltala Ruben. Så även ”The Zone of Interest” kan bli en vinnarfilm. Men det återstår att se vilken film som kommer beröra årets jury mest.
 
3. Vilka filmer och vilka kändismöten ser ni personligen mest fram emot?
 
Jonna: Just ”The Zone of Interest” är jag väldigt pepp på! Älskade “Under the Skin”. Sen är jag personligen väldigt förtjust i Julianne Moore och Natalie Portman, så att få se dem i Todd Haynes ”May December” och på röda mattan blir en absolut höjdpunkt.
 
Erik: Jag är oerhört taggad på att se ”Killers of the Flower Moon”. Med Marty bakom rodret och en fantastisk cast som inkluderar Robert de Niro och Leonardo DiCaprio, kan det inte bli annat än bra! Frågan är hur man kommer ställa sig till speltiden då den klockar in på hela 206 min. Förhoppningsvis griper den tag och man tappar känslan för tid och rum.
 
- Det blir också kul att se Wes Anderson, och såklart Harrison Ford på röda mattan, förhoppningsvis till tonerna av Indiana Jones. Det skulle bli ett magiskt ögonblick! Jag hoppas även på några spännande och oväntade möten vilket oftast är de roligaste.
 
 
När bevakade du Cannes för första gången för MovieZine? Hur har det jobbet förändrats med åren?
 
Erik: Första gången jag besökte Cannes var för 11 år sedan. Då reste jag utan ackreditering och skrev resedagbok på min egna filmblogg ”Filmfadern”. Året efter kom jag i kontakt med MovieZine. Det har sedan dess blivit en tradition och detta blir mitt tionde år i rad.
 
Jonna: Jag var här 2014 för första gången. Jag måste säga att det alltid är väldigt kul att få representera MovieZine på tillställningar som denna. Framförallt när man möter svenska skådisar och regissörer, som alla verkar ha en väldigt positiv inställning till vår sajt! Vilket är så härligt. Det är verkligen tydligt att de uppskattar oss, vårt arbete och att våra läsare är viktiga för dem.
 
- Det som mest förändrats genom åren är nog de anpassningar, som man tvingades göra under och efter pandemin. Till exempel detta med att man måste boka biljetter i förväg. Det är förvisso skönt att slippa köa, men blir också stressigt och ibland svårt att få tag i biljetter då många bokar extra för att sedan avboka. Vilket man ju inte vet när det är.
 
Erik: Förutom de pandemi-relaterade förändringarna, skulle jag säga att det känns som antalet festivalbesökare ständigt ökar. Det blir därför ofta svårt att få biljetter till filmer, komma in på presskonferenser eller få intervjuer bokade. Det gäller att ständigt vara på hugget och sen helt enkelt hoppas på det bästa.
 
 
Ditt bästa Cannes-minne?
 
Erik: Ett av mina bästa Cannesminnen är när min stora barndomsidol Steven Spielberg var här med sin film ”SVJ”. Jag valde att strunta i den tidiga pressvisningen, för att istället ställa mig i kö utanför pressrummet för att säkra en plats under presskonferensen.
 
- Det var en oerhört stark känsla när sen Spielberg kom in i rummet och möttes av alla våra applåder. Efteråt lyckades jag växla några snabba ord med honom, fick min dvd ”E.T” signerad, och sen tog jag en snabb selfie där Steven tittade in i kameran och gav mig en liten vinkning. Absolut ett minne för livet.
 
Jonna: Så fint ju Erik! Det finns verkligen många härliga minnen att plocka ifrån. Men det som nog värmer mig mest är när vi två lyckades få en inbjudan till efterfesten av ”Captain Fantastic” 2016. På festen fick vi såklart träffa Viggo Mortensen som spelade huvudrollen, men också Orlando Bloom som närvarade! Det är inte mycket som slår att få vara i samma rum med både Aragorn och Legolas!
 
Följ rapporteringen från Cannes här på sajten och på vår Instagram mellan 16-27 maj.
| 16 maj 2023 16:30 |