Film

Skribent

MovieZine

30 mars 2023 | 17:30

Nypremiär för filmen som kallas "den mest hatade i Sveriges historia"

Det är snart 50 år sedan Tobe Hooper släppte loss "Motorsågsmassakern" - skräckfilmen som totalförbjöds och skapade moralpanik i vårt avlånga land.
Hade någon för bara ett par årtionden sedan sagt att ”en dag kommer "Motorsågsmassakern" visas på bio över hela landet”, så hade denne betraktats som ett skämt.

Men nu är vi där! Tisdag 4 april visas Sveriges i särklass mest hatade film - nyrestaurerad och oklippt - i 16 städer.
 
Denna stilbildande skräckfilm från 1974 skrev för evigt in sig i svensk historia den 2 december 1980 då SVT:s debattprogram "Studio S" med Göran Elwin fick rekordsiffror. Ämnet var "Videovåld", och symbolen för allt vad detta stod för blev filmen med den grövsta av alla titlar – Tobe Hoopers "Motorsågsmassakern".
 
Löpsedlar och rubriker skrek ut krav på förbud. Redan samma vecka lamslogs de svenska videobutikerna av polisrazzior då denna film och en rad andra som figurerat i Studio S-programmet, däribland "Verktygsmördaren" och "Eaten Alive" (även den regisserad av Hooper), beslagtogs och förstördes.
 
"Motorsågsmassakern" blev symbol för de vidrigaste av filmer, även om väldigt få egentligen hade sett den.
 
Large fb5aa3167ce43e5e2aed465c707f11a3 unnamed 20 46
 

Totalförbjuden i Sverige på 80-talet...

 
Sven-Erik Olsson jobbar på distributionsbolaget som lånat sitt namn från tv-programmet - Studio S Entertainment - och som nu sätter upp "Motorsågsmassakern" på bio över hela landet.
 
- Den var så crazy att ingen överhuvudtaget vågade skicka in den till censuren på 70-talet. Det gjordes först 1984, och filmen blev totalförbjuden. Anders Andarve som hade köpt in den körde ut den ändå på video, för att testa. Det var väldigt smart, han var ute efter uppmärksamhet. Men få butiker vågade ta in den, minns SEO Olsson.
 
- På 90-talet köpte jag in den, och då gick den faktiskt igenom censuren. Innan dess hade vi fått igenom Peter Jacksons "Braindead" genom censuren vilket var helt osannolikt på den tiden. Det var ett trendbrott. De klippte bort ett par scener ur "Motorsågsmassakern" och den fick stor uppmärksamhet när den kom upp på bio.
 
Large fb5aa3167ce43e5e2aed465c707f11a3 unnamed 20 45
 

....nu anses den vara en av tidernas bästa skräckfilmer

 
Efter flera försök hos den svenska censuren fick "Motorsågsmassakern" äntligen möta sin publik. Och med åren har den också sakta men säkert fått ett betydligt bättre rykte.
 
Inte minst tack vare Stanley Kubrick och Steven Spielberg som utsett filmen till en av alla tiders bästa. Spielberg blev så förtjust att han till och med lämnade över regissörstolen för "Poltergeist" (1982) till Hooper. Filmen finns alltid representerad när historiens bästa skräckfilmer utses av publik och kritiker.
 
- Det är en av skräckfilmerna som har överlevt så länge, och det är för att den är bra! Den håller ju än, även efter 50 år. Det är en jätteskickligt gjord film. Och den visar inte ens så grafiska saker utan ens fantasi lägger till mycket, säger Olsson. Idag är "Hostel" och "Saw" värre, men "Motorsågsmassakern" tycker jag är mer skrämmande.

Alla svenskar känner till denna film, men ytterst få har haft chansen att faktiskt se den på vita duken. Tills nu. Den 4 april går "Motorsågsmassakern" upp på 25 biografer i 16 svenska städer - den bredaste biorelease som denna film någonsin har fått i Sverige.
| 30 mars 2023 17:30 |