Film

Skribent

MovieZine

7 mars 2023 | 19:00

"Motorsågsmassakern" bland vårens klassiker på bio

Filmstaden laddar projektorn med gamla favoritfilmer som "Cykeltjuven" och "År 2001". Här är vårens och sommarens klassikerutbud.
Motorsågsgalningen Leatherface och samurajen Sanjuro är några filmikoner som i vår och sommar återvänder på vita duken. Filmstadens satsning på klassiker på bio fortsätter med regissörer som Stanley Kubrick, David Lynch och Ettole Scola på repertoaren.
 
Flera av filmerna visas i nyrestaurerad version med bättre bild och ljud än någonsin:
 
Motorsågsmassakern (4 april) - Lika älskad som hatad, tidernas kanske mest skrämmande film fyller 50 nästa år!
 
Guds stad (18 april) - Den brutala skildringen av livet i Rio de Janeiros undre värld, som nominerades till fyra Oscars efter sin premiär 2002.
 
Cykeltjuven (2 maj) - I efterkrigstidens Rom möter vi Antonio, en hederlig karl som tvingats till arbetslöshet under två år. Vittorio de Sica regisserar dramat från 1948.
 
Twin Peaks: Fire Walk With Me (16 maj) - Långfilmen som knot ihop de lösa trådarna efter den kultförklarade tv-serien.
 
2001: A Space Odyssey (30 maj) - Efter att ha avslöjat en mystisk artefakt som ligger begravd under månens yta, skickas en rymdfarkost till Jupiter för att hitta dess ursprung. Stilbildande sci-fi från 1968.
 
Fula, skitiga och elaka (13 juni) - Italiensk dramakomedi från 1976 om människorna som lever i misär på en sophög.
 
Sanjuro (27 juni) - Toshiro Mifune svänger svärd och frustar i denna lätt komiska pärla signerad Akira Kurosawa som är en fristående fortsättning på ”Yojimbo”.
 
Biljetterna till vårens och sommarens klassiker släpps imorgon onsdag på filmstaden.se.
| 7 mars 2023 19:00 |