Film

Skribent

Kim Nilsson

13 juni 2009 | 16:01

Mörk magi och oväntad död

Det är inte bara magistavarna som står givakt när unge trollkarlen Harry Potter för sjätte gången återvänder till vita duken, även testosteronet sprutar åt alla håll. Eleverna på Hogwarts har nämligen gått in i den härliga period som kallas könsmognad vilket också betyder att hemskheterna runt omkring, inklusive den där utan namn, också växer sig starkare.

- Att få ett projekt som detta är på många vis varje regissörs dröm och mardröm. Det är verkligen något att bita i, speciellt eftersom jag mest jobbat inom brittisk tv, och utmaningar är alltid värdefulla för ens utveckling. Samtidigt är ju böckerna älskade av hur många som helst så det finns en enorm press som ibland kan vara jobbig, det vet jag mycket väl från regijobbet från förra filmen, säger regissören David Yates.

"Harry Potter och halvblodsprinsen" är både den sjätte boken och filmen i den omåttligt populära serien om eleverna på magiskolan Hogwarts som är skapad av den brittiska författarinnan J.K Rowling. I filmserien blir dock den här historien inte den näst sista eftersom man valt att splitta upp den sista boken i två stycken filmer. Däremot fungerar den som en utmärkt uppbyggnad inför den mäktiga finalen och regissören David Yates lovar att filmen kommer att kunna stå sig bra som en fristående film.

- Just därför att filmen i sig handlar om uppbyggnad inför den slutgiltiga striden gör vi en poäng av det låter ett av de tyngsta teman vara hur man reagerar innan stormens öga. Sedan har vi en hel del spännande ingredienser som Dumbledores gamla vän Horace Slughorn som spelas av Jim Broadbent och inte att förglömma den roliga aspekten av att hormonerna håller på att äta upp hela Hogwarts. Harrys förälskelse i Ginny är en mycket bra historia att sätta tänderna i då även andra, som till exempel Hermione, inte är helt överlyckliga över detta. Vi har blandat high school-film med mörk magi och oväntad död, som livet helt enkelt, menar David Yates.

Även skådespelarna är mycket positiva till just den mer triviala delen i filmen. Huvudrollsinnehavaren Daniel Radcliffe menar att det är nu som det roliga i att spela den omtalade rollen börjar.

- Visst var det spännande när vi var små, men det är först nu som jag verkligen känner att jag kan relatera till Harry. Har man gått igenom de tidiga tonåren och känt allt som händer i kroppen blir det både terapeutiskt och mycket roligt att spela det igen, säger han.

Filmbolaget Warner Bros valde som sagt att denna gång använda sig av nästan samma team som låg bakom "Harry Potter och Phoenixorden" till skillnad från de förra filmerna där man i stort sett bytt ut de flesta förutom skådespelarna. Förutom regissören David Yates så anlitades även samma kostymmakare, smink och specialeffektmakare. Scenografen Stuart Craig, som varit en av få medarbetare som arbetat med samtliga filmer, började jobbade med kulissbyggen i februari 2007 och själva inspelningen kom i gång den 24 september 2007 och slutade i maj 2008.

Från början var det tänkt att filmen skulle ha haft premiär den 21 november 2008 och man hann till och med trycka en del affischer med det datumet, men i augusti 2008 ändrade man datumet till den 17 juli i år trots att filmen enligt flera källor var färdig och klar. Anledningen till flytten var tydligen att filmbolaget ville ha en säker biohit till sommaren 2009. Ett beslut som regissören Yates är något förundrad över.

- De här historierna är så pass starka att det inte spelar någon roll när man ger ut dem. Publiken hittar dem ändå. Visst kan man säga att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge. Samtidigt kan jag förstå att fansen blir arga eftersom det ursprungliga datumet varit känt så länge. Men av kontraktsskäl vill jag nog inte säga mer, menar Yates.

Premiärflytten sågs dock inte med blida ögon av fansen som startade kampanjer och röstinsamlingar för att protestera mot att deras efterlängtade film nu fick längtas efter i sex månader till. Ironiskt nog blev det ursprungliga datumet för premiären övertagen av supersuccén Twilight som är en annan omåttligt populär fantasyserie som dock riktar sig till en lite äldre publik.

Den långa inspelningstiden gjorde att skådespelarna började väldigt olika, huvudaktör Radcliffe var med från start medan Emma Watson, som spelar Hermione, inte började sina scener förrän i december. Man spelade in i Storbritannien och Irland och denna gång blev det också mycket publicitet under inspelningen i Londons tunnelbana och inte minst vid Millenium bridge.

- Det är alltid kul att vara på ställen som är riktiga. Det tror jag också gör att man känner att filmen faktiskt är verklig på ett annat sätt. Att Hogwarts faktiskt skulle kunna existera, säger Emma Watson.

Förutom Oscarsvinnaren Jim Broadbent finns det även nytillskott i rollistan genom Hero Fiennes-Tiffin och Frank Dillane som spelar Lord Voldemort som 11-åring och tonåring. Hero är mycket riktigt ett syskonbarn till Ralph Finnes och eftersom just Fiennes den äldre är den som förkroppsligar Voldemort som "vuxen" är det bokstavligen en "match made in heaven".

- Jag gillar tanken att min rollfigur spelas av en person som jag delar gener och blod med. Jag tittade på några scener som Hero spelade in och jag ser att skådespelaryrket har gått vidare till nästa generation, menar Fiennes.

Förutom den kontroversiella flytten av premiärdatumet kommer även de mest inbitna fansen att reagera när de ser filmen eftersom en del viktiga händelser i boken blivit kraftigt ändrade. Framför allt slutet, som vi inte ingående ska diskutera här, har blivit kortat och fått en del element flyttade till nästa film. Bokens flitiga användande av flashbacks har blivit kraftigt reducerat på grund av tidsaspekten.

- Det går inte att berätta en historia bakåt om du vill föra handlingen framåt. Trots det var jag absolut bestämd att vi skulle få med några scener från Voldemorts barndom. De var absolut nödvändiga för att kunna fortsätta förstå det som händer senare. Sedan har vi, som i alla bokadaptioner, fått göra en del ändringar, speciellt eftersom vi har ett ganska annorlunda slut än boken. Men det är sådant jag hoppas att fansen kommer att gilla och förstå och vi kan ju aldrig göra boken rakt av för det skulle inte fungera. Jag tror faktiskt att det skulle underminera J.K. Rowlings fantastiska böcker, säger manusförfattaren Steve Kloves.

Precis som med tidigare filmer kommer biobesökarna i sommar att få något alldeles extra eftersom delar kommer att visas i det återkommande fenomenet 3D på IMAX-duk. Denna gång ska så mycket som 25 minuter vara filmade i detta format.

- Det är spännande att jobba med bildkompositioner och veta att publiken kommer att se dem i ett annat format. Där får man tänka till lite extra eftersom man vill ge publiken något helt unikt, samtidigt som det inte bara får vara en gimmick. Det måste fylla en funktion, menar David Yates.

Hur bra det hela blir får vi svenskar vänta till den 15 juli som alla andra, men enligt Harry Potter själv, Daniel Radcliffe, kommer det inte att vara förgäves.

- Jag älskar historien eftersom den är så mörk och att striden hela tiden trappas upp vilket skapar en känsla att förväntan och spänning. Och så börjar ju kärleken att spira mellan eleverna och sådant är alltid roligt att spela, skrattar han.

| 13 juni 2009 16:01 |