Film

Skribent

Mats Karlsson

2 augusti 2010 | 17:39

Moriarty borde spelas av Day-Lewis

Det har spekulerats länge huruvida Daniel Day-Lewis kommer att axla rollen som Moriarty i Ritchies "Sherlock Holmes 2". MovieZine håller tummarna extra hårt för att det blir Day-Lewis.

I slutet av juni rapporterades det att Daniel Day-Lewis var Guy Ritchies förstahandsval till att gestalta den ökände skurken professor Moriarty. Idag bekräftar Contactmusic att Day-Lewis nu är klar för rollen, men dessvärre säger Day-Lewis manager att han inte är klar för rollen (Läs mer längre ner i artikeln).

Day-Lewis har dock starka konkurrenter att kämpa emot. De som också ryktas om att axla rollen är Javier Bardem, Gary Oldman, Sean Penn och Brad Pitt, men ingen av kan rubba på Ritchies högsta önskan att vilja ha Day-Lewis.

Professor Moriarty är en riktigt klassisk karaktär som har tolkats av flera olika skådespelare genom åren. I versionen med Jeremy Brett som Holmes gav Eric Porter (bilden ovan) en superb tolkning som Moriarty och i den betydligt äldre versionen med Basil Rathbone som Holmes axlade flera olika skådespelare den briljante mästerskurken, däribland Lionel Atwill, George Zucco och Henry Daniell.

Men nu är det Daniel Day-Lewis tur att visa upp sin tolkning av mästerhjärnan professor Moriarty för dagens biopublik. När karaktärsskådespelaren Day-Lewis väl har bestämt sig för att göra en roll kan vi definitivt räkna med att det blir något extra. Han har utan tvivel de rätta förutsättningarna för att bli en alldeles ypperlig Moriarty, så som den brittiska finurligheten och intelligensen som kännetecknar brottets Napoleon. Något annat som talar för Day-Lewis är dessutom att han är född i London och bör därmed vara väl bevandrad med stadens fiktive detektiv och dess antagonist.

I övriga roller återser vi Robert Downey Jr som Holmes och Jude Law som Watson. I Ritchies "Sherlock Holmes" fick vi se en annorlunda mästerdetektiv än vad vi är vana vid. Den brittiska elegansen och den respektabla fasaden var som bortblåst och istället satsades det på nonchalans och livsångest på hög nivå samt en del humor. Dock så tonades det ner av Jude Laws tolkning av Watson.

Nu när världens bästa skådespelare är klar för att gestalta Moriarty kan inte detta bli något annat än riktigt, riktigt intressant. Det enda som kan tala emot projektet är att världens mest ojämne regissör Guy Ritchie regisserar filmen. Kan han lyckas två gånger i rad?  

Nu har det dock kommit en uppdatering kring nyheten att Day-Lewis skulle vara klar som Moriarty. Day-Lewis manager säger till Gossic Cop via Aces Showbiz kort och koncist; "Det är inte sant". Huruvida man ska tolka managerns svar är svårt att avgöra. Om Day-Lewis fortfarande är en av kandidaterna till att spela Moriarty eller om han har tackat nej säger han inte. Han svarar enbart på frågan huruvida Day-Lewis är klar för rollen.

Vi får avvakta och se om det blir Daniel Day-Lewis som blir Ritchies Moriarty eller om man väljer en helt annan skådespelare. Jag håller i alla fall tummarna för att det blir Day-Lewis som är mitt val som Moriarty.

| 2 augusti 2010 17:39 |