Film

Skribent

Alexander Svensson

1 november 2023 | 12:00

"Mission: Impossible Dead Reckoning Part 1" skrämde Joe Biden

Nej, det är inte Tom Cruises hälsa efter alla stunts som gör presidenten orolig.
Artificiell intelligens har varit på tapeten den senaste tiden, både i och utanför filmindustrin. En som verkar tänkt mycket på det är USAs president Joe Biden, som i måndags införde nya säkerhetsåtgärder mot AI. De främsta skälen till oro uppges ha varit att Biden skakats av AI-skapta röstimitationer och bilder. Men han har också sett Tom Cruises senaste “Mission Impossible”-film.
 
I “Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1” så kämpar Tompas Ethan Hunt mot just en artificiell intelligens som hittar på alla möjliga otyg och har potential att lägga världen i ruiner genom att ge sig på digitala system för exempelvis militär och ekonomi. Enligt Bruce Reed, stabschef hos president Biden, så såg de filmen tillsammans:
 
- Även om han inte redan varit orolig för vad som kan gå fel med AI innan han såg filmen så fanns det mycket i den att bli bekymrad över, sade Reed i en intervju med AP som citerats av bland andra Variety.
 
Det ska väl sägas att Joe Biden inte är ensam om att dra paralleller mellan den ondskefulla AIn i “Mission Impossible” och verkligheten. I MovieZines recension av filmen noteras till exempel att AIn inte bara är en fiende till Ethan Hunt, utan i verkligheten även en potentiell fiende till filmskapande. Och det strejkande skådespelarfacket SAG-AFTRA tackade i förrgår Biden för hans nya regleringar kring AI, som de hoppas kommer att göra det svårare för filmbolag att använda AI för att återskapa och ersätta skådespelare och statister.
 
| 1 november 2023 12:00 |