Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 augusti 2017 | 08:00

Missa inte: De 14 mest efterlängtade tv-serierna med premiär i augusti

Det är äntligen dags för "The Defenders" att spänna musklerna en gång för alla! Men vi tar också ett sorgsamt farväl av "Halt and Catch Fire".
Den sista officiella sommarmånaden är här, med lite tur är vädret på vår sida ett tag till... oavsett vilket blir kvällarna mörkare och mörkare. Perfekt upplägg för att runda av dagarna med lite kvalitetsserier!
 
Augusti är normalt sett en mellanmånad när det kommer till tv-premiärer - om en serie inte dragit igång mellan maj-juli så avvaktar de flesta distributörer tills efter sommarperioden är över och lägger sina premiärer i september. Nästa månad kommer därför vara packad till bredden på premiärfronten.
 
Med det sagt, augusti lyckas ändå erbjuda ett gäng efterlängtade serier som ska slåss om oss tittare (samtidigt som "Game of Thrones" och "Twin Peaks: The Return" börjar runda av sina säsonger).
 

"Manhunt: Unabomber" - 1 augusti (Discovery Channel)

 
 
Discovery Channel gör som History Channel ("Vikings") och National Geographic ("Genius") och satsar på en egenproducerad manusdriven serie. "Manhunt: Unabomber" kommer att beskriva jakten på The Unabomber, en matematiker som satte skräck i USA med sina hemmagjorda bomber mellan 1978-1996.
 
Sam Worthington ("Avatar"), Jane Lynch ("Glee") och Paul Bettany ("A Beautiful Mind", "Avengers") står för några av de större rollerna. Samtliga avsnitt regisseras av Greg Yaitanes ("Quarry", "House").
 

"The Sinner" - 2 augusti (USA Network)

 
 
Jessica Biel som kallblodig strandmördare? Mitt intresse är väckt! Serien huserar också hos USA Network som med "Mr. Robot", "Suits" och "The Colony" börjar bli varma i kläderna när det kommer till serier av en lite högre klass. 
 
Det är ännu oklart om "The Sinner" letar sig över till Sverige - men skulle det visa sig att Jessica Biel lyckas leverera guld här så lär den dyka upp hos Netflix, HBO Nordic eller någon liknande streamingtjänst snart därefter.
 

"Comrade Detective" - 4 augusti (Amazon)

 
 
 
Okej, det här är bara så sjukt konstigt. "Comrade Detective" är alltså bara hittepå, men på ett roligt och annorlunda sätt. Enligt serien fanns det en gammal rumänsk actionserie på 80-talet som försökte efterlikna de amerikanska actionserierna och filmerna. Nu har denna "bortglömda serie" hittats och dubbats för en amerikansk publik. 
 
Vi ser alltså rumänska skådespelare som låtsas vara med i en rumänsk hitserie från 80-talet innan Berlinmurens fall. Men deras röster är utbytta mot Channing Tatums och Joseph Gordon-Levitts i huvudrollerna och bland andra Chloë Sevigny, Jerrod Carmichael, Kim Basinger, Mahershala Ali, Bobby Cannavale och Mark Duplass i några av de andra rollerna.
 
Helgalet upplägg, men väl värt en chans med sin sex avsnitt korta säsong.
 

"Wet Hot American Summer: 10 Years Later" - 4 augusti (Netflix)

 
 
Jag har redan fått se hela säsongen i förväg och kan inte annat än bekräfta, den är precis lika underhållande som "Wet Hot American Summer: First Day at Camp" var. Visst, du behöver en speciell typ av humor för att uppskatta den här serien - men för den som gör det är "Wet Hot American Summer: 10 Years Later" ett måste.
 
För egen del så utklassar den även "Friends from College" som också handlade om en återförening av komiska slag. Med endast åtta avsnitt på knappa halvtimman är det en välspenderad helgkväll (gärna tillsammans med en god vän och chipsskål - för bästa upplevelse).
 

"Ray Donovan" - 5 augusti (Showtime/HBO Nordic)

 
 
Fixarnas fixare, "Ray Donovan" tuffar på med sin femte säsong i ordning. Även i år går ett av Showtimes flaggskepp att följa hos HBO Nordic, nu får de däremot samsas med "Twin Peaks: The Return" som också är en Showtime-serie du hittar hos HBO Nordic.
 

"Mr. Mercedes" - 9 augusti (AT&T)

 
 
"The Mist" var inte mycket att hurra över, men "Mr. Mercedes" ser däremot ut att bli sommarens Stephen King-adaption som lyckas leverera något av riktig kvalité.
 
David E. Kelley är seriens showrunner och som manusförfattare för extremt lyckade "Big Little Lies" tidigare i år, "Goliath" i fjol och storserier som "Ally McBeal" och "Boston Legal" i bagaget så verkar "Mr. Mercedes" ligga i extremt goda händer. Till sin hjälp har han också haft Stephen King själv som manusförfattare och exekutiv producent för serien när de adapterat Kings bästsäljare.
 
Brendan Gleeson ("In Bruges") och Harry Treadaway ("Penny Dreadful") spelar de båda huvudrollerna - på vardera sida om lagen. Känner inte till någon svensk release i nuläget, men denna bör dyka upp inom kort även på svensk mark om allt vill sig väl.
 

"Atypical" - 11 augusti (Netflix)

 
 
Jag har fått se hela "Atypical" i förväg och kan definitivt se en hel del likheter med "Tretton skäl varför" från tidigare i år. Vi får följa en high school-kille med autism och hans familj. Hans mål under säsongen är att skaffa sin första flickvän.
 
Något säger mig att även "Atypical" kommer bli något av en vattendelare, gör sig serien rolig på bekostnad av någon med autism eller gör den en viktigt jobb med att motverka stigma och stereotyper? 
 
För egen del så uppskattade jag "Atypical", som också berättar hur föräldrarnas och den yngre systerns liv förändrats på olika sätt genom att ha en familjemedlem med autism. Michael Rapaport och Jennifer Jason Leigh spelar pojkens föräldrar i två intressanta roller. 
 

"Ducktales" - 12 augusti (DisneyXD)

 
 
Ridandes på en våg av nostalgi är äntligen "Ducktales" tillbaka i våra liv med nya avsnitt. Frågan är om Joakim von Anka, Kalle och Knattarna verkligen kan leva upp till våra förväntningar? 
 

"The Defenders" - 18 augusti (Netflix)

 
 
Jag har fått se fyra av de totalt åtta avsnitten av Marvel/Netflix-versionen av filmuniversumets Avengers. I "The Defenders" knyts "Daredevils", "Jessica Jones", "Luke Cages" och "Iron Fists" liv äntligen samman när en gemensam fiende hotar New York.
 
Skaparna bakom "Daredevil" sitter åter bakom rodret och "The Defenders" känns för min del avsevärt starkare än både "Luke Cages" och "Iron Fists" säsonger som fått ganska blandad kritik. Efter att ha sett halva säsongen är jag ganska säker på att "The Defenders" åtminstone tar en plats på topp tre (för de allra flesta som tittar) av de säsonger vi sett hittills ur Marvels Netflixuniversum. 
 

"Halt and Catch Fire" - 19 augusti (AMC)

 
 
Den fjärde och sista säsongen av "Halt and Catch Fire" är här tillslut. Efter en skakig första säsong lyckades gänget komma tillbaka med två fantastiska säsonger - tyvärr uteblev tittarna som hade problem med det första försöket dock. Den sista säsongen av "Halt and Catch Fire" är därför en gåva från AMC till oss fans som höll ut, även om det är få av oss så får vi nu se hur de väljer att knyta ihop säcken.
 
För er som fortfarande inte har börjat titta på "Halt and Catch Fire" så har seriens skapare faktiskt sagt att det går bra att skippa den första säsongen och hoppa rakt in på säsong två. Det sker ett tidshopp mellan den första och andra säsongen som gör att om ni faller pladask för seriens andra och tredje säsong så kan den första betas av som en prequel.
 
För egen del så hade jag inga problem med den första säsongen så skippa den inte helt och hållet - säsong två och tre är däremot helt fenomenala!
 

"The Last Ship" - 20 augusti (TNT)

 
 
Efter att ha räddat världen från ett virus som höll på att utrota mänskligheten under de tidigare säsongerna är gänget tillbaka igen. Nu är det maten som är drabbat, inget går att odla - förutom en viss typ av gröda som såklart hålls gisslan av ondskans axelmakter. "The Last Ships" fjärde säsong ser ut att leva upp till de föregåendes standard!
 

"Dice" - 21 augusti (Showtime/HBO Nordic)

 
 
 
Andrew "Dice" Clay var en av världen största komiker i slutet av 80 och början av 90-talet. Kolla in hans material på Youtube om det inte ringer någon klocka. Första säsongen av "Dice" hos Showtime följde Mr. Dice i en fiktiv verklighet, som om vi vore en fluga på väggen och fick se hur han verkligen spenderar sina dagar idag - utan filter. 
 
Det är givetvis skruvat till en bitvis absurd nivå, men fruktansvärt roligt. Adrian Brody stod för den första säsongens mest fantastiska gästinhopp, i ett avsnitt där han skulle förbereda sig inför en filmroll och följer "Dice" i hopp om att bli så manlig som möjligt - det spårar minst sagt ur.
 

"Disjointed" - 25 augusti (Netflix)

 
 
Jag har haft tillgång till fyra avsnitt av de 20 som kommer att göras tillgängliga i ett svep när "Disjointed" har premiär hos Netflix i slutet på månaden. Jag klarade knappt att se klart ett av dem. Med det sagt så är jag helt enkelt inte rätt publik för den här serien, men det lär finnas flera där ute som är det. Vi får följa en affär som säljer marijuana för medicinsk användning och allt vad det innebär.
 
"Disjointed" är en sitcom av Chuck Lorre - ni vet, sitcom-oraklet bakom "2 1/2 Män", "Big Bang Theory" och "Dharma & Greg" med flera. Hans Netflix-skapelse har självaste Oscarsvinnaren Kathy Bates ("Lida", "American Horror Story") i huvudrollen.
 

"The Tick" - 25 augusti (Amazon)

 
 
Netflix har hela "The Defenders"-gänget, HBO utvecklar "Watchmen"-serien, FX har "Legion" och CW har alla möjliga DC-hjältar ("Arrow", "Gotham", "Supergirl" m.fl.). Nu är det dags för Amazon att ge sig in i superhjälte-branschen på tv-serienivå med actionkomedin "The Tick".
 
Jag låter trailern tala för sig själv. Det verkar på förhand kunna bli lika mycket succé som katastrof över det här projektet. Amazon har däremot lyckats ganska bra på seriefronten på sistone, "The Tick" förtjänar därför en ärlig chans att rädda våra hjärtan!
 
Vilka augustipremiärer ser du fram emot mest?
| 1 augusti 2017 08:00 |