Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 oktober 2019 | 08:00

Minns ni när Steven Spielberg hyllade ”Guardians of the Galaxy”?

Ett gäng stora filmregissörer har kritiserat Marvels filmer på sistone, men Spielberg representerar en annan sida i debatten.
Det har väl inte undgått någon filmälskare att Marvel vs ”fin film” diskuteras flitigt just nu. Allting började med Martin Scorseses kritiska kommentarer, och därefter kom Francis Ford Coppola och gav sina hårda åsikter om MCU: ”avskyvärda filmer” enligt ”Gudfadern”-regissören.

Medan vi väntar med spänning på vem som ska kritisera eller försvara superhjältegenren härnäst, har en gammal intervju med Steven Spielberg börjat sprida sig på nutt.

På besök i Cannes år 2016 pratade Spielberg om sina favoritfilmer i serietidningsgenren, och hyllade ”Guardians of the Galaxy” som den allra bästa:

- Jag gillar verkligen Richard Donners "Superman", Nolans "The Dark Knight", och den första "Iron Man"-filmen, men superhjältefilmen som imponerat allra mest på mig är den som inte tar sig själv på för stort allvar; "Guardians of the Galaxy". När den var slut lämnade jag bion med en känsla av att ha upplevt något nytt, fritt från cynism och utan känslan av att vara mörk bara för att.
 
 
Spielberg, till skillnad från Coppola och Scorsese kanske, har byggt sig en karriär på filmer som både är kommersiellt framgångsrika och hyllade av kritiker. Blockbusters som "Indiana Jones" och "Jurassic Park" har sin givna plats bland filmhistoriens stora klassiker, så det är inte så konstigt att han kan uppskatta skön underhållning och stora äventyr.

Förhoppningsvis kan hans vänner inom filmeliten lära sig ett och annat av denna avslappnade inställning till popcornrullar.
| 25 oktober 2019 08:00 |