Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 mars 2024 | 11:00

Minns när du ”Terminator 2”-stjärnan Edward Furlong spelade ”The Crow”?

Mellan Brandon Lee och Bill Skarsgård har flera skådespelare spelat ”The Crow”, bland annat gamla tonårsstjärnan Edward Furlong.
Reaktionerna har varit blandade efter att trailern till remaken av ”The Crow” med Bill Skarsgård släppts. Redan innan kritiserade Alex Proyas, regissören av originalfilmen från 1994, huvudkaraktärens utseende.
 
Men många kan ha glömt att mellan Brandon Lee och Bill Skarsgård har en rad olika skådespelare haft huvudrollen i diverse så kallade uppföljare. Proyas film fick faktiskt tre uppföljare: ”The Crow: City of Angels” (1996), ”The Crow: Salvation” (2000) och ”The Crow: Wicked Prayer” (2005), varav de två sista hamnade direkt på video.
 
I den sistnämnda spelades titelrollen av Edward Furlong, mest känd som tonårsskådespelare i ”Terminator 2 - domedagen” (1991). I filmen mördas han och flickvännen av en grupp satanister (ledda av David Boreanaz och Tara Reid) för att sedan i ”The Crow”-tradition återuppstå från de döda och söka hämnd.
 
Se Furlong i en scen ur filmen nedan:
 
 
I ”City of Angels” är det en mekaniker (franska stjärnan Vincent Pérez) som ska hämnas. I ”Salvation” är det en man (”Ugly Betty”-chefen Eric Mabius) som avrättas felaktigt anklagad för mord och sedan söker hämnd med hjälp av sin svägerska (Kirsten Dunst).
 
Alla tre filmerna är som bäst svagt kopplade till filmen från 1994 och sågades av kritikerna. TV-serien "Witch Crow” baserades på originalstoryn med actionstjärnan Mark Dacascos som Eric Draven/The Crow och fick relativt positivt mottagande men lades ner efter en säsong.
 
Än så länge har ingen slagit Lees hyllade insats, som fick ett tragiskt slut då han i en olycka avled under inspelningen. Men förväntningarna - och förhoppningarna - är höga på Skarsgård i den nya filmen.
 
Ser du fram emot nya ”The Crow”?
| 15 mars 2024 11:00 |