Film

Skribent

MovieZine

26 mars 2023 | 15:30

Minns du Fabrizio i "Titanic"? Så ser skådespelaren ut idag

Danny Nucci var 29 år gammal när han fick en roll i James Camerons "Titanic". Nu har han hela hundra film- och tv-roller bakom sig.
Visst minns man Fabrizio de Rossi, Jack Dawsons italienska kompis som fick hänga på Titanics jungfruresa? Han som blir dumpad av sin vän som springer iväg med nåt kjoltyg? Han som drömmer om att få se Frihetsgudinnan, men får en skorsten i fejset?
 
 
Jag kan ibland undra vad Fabrizio hade för sig på båten medan Jack roade sig på annat håll. Det hade kunnat bli en intressant spinoff till en av tidernas största filmer.
 
Karaktären spelades av italiensk-amerikanske Danny Nucci, som varit flitig framför kameran sedan mitten av 80-talet. Redan som 16-åring gjorde han sina första tv-roller, och filmdebuten kom i Joe Dantes "Upptäckarna" ("Explorers", 1985) där han spelar skolans mobbare.
 
En ung Danny Nucci med Ethan Hawke i 80-talsfilmen "Upptäckarna".
 
Bland storfilmerna på 90-talet utmärker sig "Alive" (1993), "Rött hav" (1995) och "The Rock" (1996), och någonstans där fångade han James Camerons intresse.
 

Fabrizio hade fler scener i originalmanuset

 
I en intervju med Cosmopolitan berättar skådisen att Fabrizios roll egentligen var tänkt att bli större:
 
- I originalmanuset jag läste hade jag en kärleksaffär med en kvinna vid namn Helga. När jag provfilmade för James Cameron fick jag bland annat läsa upp en scen där vi skiljs åt, det var riktigt hjärtekrossande. Jim var imponerad, han sa: "Ja, du är en skådespelare".
 
Några av scenerna med Fabrizio som spelades in men inte fick plats i bioversionen finns istället att hitta som bortklippt material.
 
En annan dödsscen än den vi såg i filmen spelades in, berättar skådisen.
 
Danny Nucci berättar också om hur hans karaktär ursprungligen hade en helt annan dödsscen. Han skulle ha dödats av Cal Hockley, Roses sliskige fästman:
 
- Den ursprungliga dödsscenen var när jag simmar i vattnet och kommer fram till livbåten som Billy Zanes karaktär är på. Jag försöker komma upp och han blir paranoid över att båten ska sjunka. Jag säger "nej, du förstår inte, jag måste komma till Amerika". Och han tar en åra och slår mig i huvudet med den.
 
Han kom till New York till slut. Nio år efter "Titanic" spelade Nucci polis i dramat "World Trade Center".
 

Vad gör Danny Nucci idag?

 
Nucci har fortsatt agera, och den största filmen sedan "Titanic" är nog Oliver Stones verklighetsbaserade "World Trade Center" (2006).
 
Den idag 54-årige skådespelaren är desto mer aktiv i tv-rutan där han synts i serier som "House", "The Rookie" samt hela 88 avsnitt av dramaserien "The Fosters". Den sändes mellan åren 2013-2018.
 
Nucci regisserade ett avsnitt av "The Fosters" år 2017.
 
På sistone har du kanske sett honom i "The Offer", tv-serien om inspelningen av filmen "Gudfadern"? Där syns han i rollen som kongressledamoten Mario Biaggi. Annars medverkar han i "Dynasty" som Professor Kingston, och i "9-1-1" som Detective Rick Romero.
 
 
"Titanic" fyllde 25 år i vintras. Filmen finns just nu att streama på Disney+.
| 26 mars 2023 15:30 |