Serie

Skribent

MovieZine

26 april 2023 | 12:00

Nu kommer miniserien om franska superstjärnan Brigitte Bardots liv

Från strikt uppfostran i borgerlig familj till superstjärna och sexsymbol. Julia de Nunez spelar titelrollen i miniserien som släpps den 10 maj.
I vår är det dags att lära känna den franska skådespelerskan och sexsymbolen Brigitte Bardot närmare. Miniserien "Bardot", med nykomlingen Julia de Nunez i huvudrollen, har plockats upp av SVT för premiär i maj,
 
Brigitte Bardot, den strikt uppfostrade flickan från en borgerlig familj i Paris, upplevde sig som ful och oälskad, men blev en superstjärna, sexsymbol och förändrade synen på kvinnans plats i samhället under 1950-talet. Hon värnade sin frihet, uttryckte sin mening och bejakade sin sexualitet ett decennium före 68-rörelsen.
 
 

Beskrivs som en fransk "The Crown"

 
"Bardot" är skapad och regisserad av mor och son Danièle och Christopher Thompson, och ska berätta om stjärnans turbulenta liv - via genombrottsåren, filmrollerna och de passionerade kärlekshistorierna. Genom Bardots ögon får vi också följa en tidsera av förändringar - från färgfilm till den sexuella revolutionen.
 
- Det är som en fransk "The Crown" eftersom Bardot var Frankrike personifierat. Hennes resa påminner oss om många delar av landets historia och populärkultur under 1950- och 60-talet, säger producenten Pascal Breton till Variety.
 
 

Brigitte Bardot blev upptäckt som 15-åring

 
Serien tar sin början när Brigitte Bardot inleder sin karriär redan som 15-åring 1949, då hon som modell fotograferats för omslaget till modemagasinet Elle. Manusförfattaren Roger Vadim får upp ögonen för henne och de inleder tidigt ett förhållande, men Brigitte tillåts inte gifta sig med Roger förrän hon fyllt 18 år.
 
Hon hinner göra några filmroller innan det monumentala genombrottet 1956 med filmen "Och gud skapade kvinnan…" skriven och regisserad av hennes man och med Brigitte själv som förebild. Hon spelar en ung kvinna som utforskar sin attraktionskraft hos männen i den lilla fiskebyn St. Tropez, men fördöms av omgivningen.
 
Brigitte förälskar sig samtidigt i sin motspelare Jean-Louis Trintignant, mitt framför ögonen på sin regisserande make. Filmen väcker skandal och hånas av recensenterna, men revolutionerar synen på kvinnan och blir en världssuccé. Brigittes liv förändras för alltid.
 
 
Miniserien "Bardot" består av sex avsnitt och får premiär på SVT Play den 10 maj.
| 26 april 2023 12:00 |