Spel

Skribent

Thomas Linnaeus

19 september 2023 | 22:01

Läckan från Microsoft avslöjar att de vill köpa upp konkurrenten

Tack vare en rättegång som Microsoft nyligen var delaktig i, så har teknikjättens framtidsplaner för Xbox avslöjats.
Microsoft vill köpa upp spelbolaget Activision Blizzard, och försäljningen beräknas vara klar den 18 oktober. Inför köpet har olika myndigheter världen runt bedömt om affären bryter mot några konkurrenslagar.
 
I en rättegång där amerikanska Federal Trade Commission stämt Microsoft har flera dokument från teknikjätten läckt. IGN rapporterar att ett av dessa visar en mailkonversation där Xbox-chefen Phil Spencer skriver att "Nintendo är den främsta tillgången för oss inom spel...".
 
Mailet skickades under augusti 2020, innan Microsoft köpte spelbolaget ZeniMax, som bland annat driver Bethesda. Här avslöjar även Spencer att Microsoft-ledningen även sneglat på både Valve, som driver speltjänsten Steam, och Warner Bros Games som bland annat äger “Mortal Kombat” och “Batman: Arkham”-serien.
 
Men Spencer nämner även att ett köp av Nintendo har sina problem. Dels verkar inte det japanska spelbolaget sugna på att bli uppköpta, sedan har de även stora ekonomiska tillgångar. Då skulle Microsoft tvingas göra ett fientligt företagsförvärv av Nintendo - vilket Spencer inte tycker är något positivt.
 
Nu har det gått över tre år sedan mailen skickades, och Microsoft verkar tillfälligt ha pausat uppköpandet av spelbolag. Efter att planerna på Activision Blizzard-affären avslöjades i januari 2022, har teknikjätten enbart köpt den ungerska spelstudion Nemesys Games.
 
Men tittar vi på “Starfield” som Microsoft fick exklusiva rättigheter till efter köpet av ZeniMax, verkar det varit en lyckad investering. Inför premiären ökade försäljningen av Xbox-konsoler med 1000%. Så det är nog inte helt orimligt att Microsoft kommer att fortsätta köpa upp industrin.
| 19 september 2023 22:01 |