Spel

Skribent

Carlos De La Vega

2 juli 2023 | 12:00

Inga muntra siffror för Microsoft i år - Xbox säljer dåligt

Efter att Microsoft slutade redovisa försäljningssiffror för Xbox så har det varit ganska tomt på statistik, men Phil Spencer avslöjade nyligen försäljningssiffrorna i juni och det är ingen munter läsning.
Under den andra dagen av 2023 Best International Games (BIG) festival i Brasilien avslöjade Microsoft att Xbox Series X och Series S för närvarande har sålt över 21 miljoner enheter totalt och att de senaste två konsolgenerationerna har sålt över 79 miljoner enheter sammanlagt.
 
Detta innebär att den totala försäljningen av Xbox One är ungefär 58 miljoner enheter per juni 2023 - inga bra siffror. Siffrorna i sig inte överraskande, då de i stort sett stämmer överens med de senaste inofficiella uppskattningarna. Till exempel rapporterade VGC att försäljningen av Xbox Series X/S nådde 20 miljoner enheter i mars 2023.
 
Trots att 21 miljoner sålda enheter i sig inte är en liten siffra, är det fortfarande knappt halva antalet Sony har lyckats sälja med sin Playstation 5.
 
Trots att "Game Pass" en superdeal och nya "Starfield" säkert kan locka köpare så ser det mörkt ut på konsol-fronten för Microsoft. De förlorade en hel konsol-generation rejält och nu ser det även ut som att deras senaste flaggskepps-konsol inte kan bryta den nedåtgående trenden.
 
Det är svårt att få spelare att byta "eko-system" när spel kan spelas över flera generationer, jag sitter själv med över 300 köpta spel på Playstation Store och det ska krävas något riktigt revolutionerande för att få mig att byta - och då duger ingen meningslös gimmick som Kinect.
 
Är ni team Microsoft eller team Sony i striden om toppkonsol?
| 2 juli 2023 12:00 |