Spel

Skribent

Viktor Eriksson

13 oktober 2023 | 15:40

Microsoft har till sist köpt Activision Blizzard

Efter flera granskningar gjorda av konkurrensmyndigheter världen över har historiens största köp i spelvärlden gått i mål för företagen.
Microsoft meddelar nu att de genomfört sitt köp av spelutgivaren Activision Blizzard för 68,7 miljarder dollar, motsvarande cirka 752 miljarder kronor, vilket gör det till det största köpet någonsin i spelvärlden.
 
Detta innebär att Microsoft är ägare över spelkatalogen för Activision, Blizzard och King vilket inkluderar en hel uppsjö av några av spelvärldens mest populära titlar och varumärken. Bland dessa syns "Call of Duty", "Candy Crush", "Diablo", "Overwatch", "Warcraft" och många fler. Microsoft har valt att fira köpet med en trailer som vill skildra det som en familjeförening.
 
 
Affären offentliggjordes redan den 18 januari 2022 och har sedan dess granskats av flera myndigheter runt om i världen för om den kunde vara konkurrenshindrande. En återkommande punkt har varit i vilken mån den omåttligt populära "Call of Duty"-serien kommer fortsätta vara tillgänglig på fler plattformar än Microsofts egna i framtiden.
 
I samband med granskningarna har Microsoft därför slutit flera avtal med olika parter i spelvärlden för att intyga för myndigheterna att affären inte kommer bli konkurrenshindrande. Bland annat skrevs ett tioårigt avtal med Sony om att framtida "Call of Duty"-spel också kommer släppas på Playstation-konsoler.
 
Den amerikanska konkurrens- och konsumentmyndigheten FTC driver fortfarande ett fall i USA för att granska affären. Myndigheten försökte tidigare blockera köpet men fick nej i domstolen. Detta skulle fortfarande kunna leda till att köpet behöver avbrytas.
 
Vad tycker du om köpet?
| 13 oktober 2023 15:40 |