Film

Skribent

EvaEpic

27 februari 2012 | 14:45

Michel Hazanavicius om "The Artist" och framtiden

Under nattens gala tog den hyllade, svartvita stumfilmen hem inte mindre än 5 Oscarsstatyetter. Michel pratar om succén och om det som varit svårt under resans gång.

"The Artist" har tagit världen med storm och visat att stumfilmen fortfarande har en chans. Regissören Michel Hazanavicius kommenterade succén när han mötte pressen direkt efter sin seger, och gav oss en liten försmak på vad han kommer att arbeta med härnäst.

Tror du att succén "The Artist" kommer att inspirera folk till att ta mer risker och uppmuntra andra till att lägga märke till stumfilmseran?

- Jag vet faktiskt inte. Jag vill ju inte vara märkvärdig. Men om det kan vara något för regissörer, så kan de ha "The Artist" som ett exempel om de vill filma i svart och vitt. Vi kan göra något som är annorlunda och om det hjälper så skulle jag bli väldigt stolt. Men sen är det ju ovanligt att enbart en film kan förändra saker och ting. Om det skulle vara 10 eller 20 filmer under samma år - olika på sina sätt så kanske det skulle ske en förändring. Men det är ju bara en film.

Vad var det svåraste för dig som utländsk regissör, hur var det att ta sig till Hollywood - vad var det svåraste med att lyckas här?

- Det var faktiskt inte så svårt, med tanke på filmen och relationen folk har till den. Jag har varit på tre filmfestivaler och då insåg jag att folk faktiskt älskade filmen - därför är det inte så svårt för att man varken säljer eller marknadsför den. Man bara ler och säger "Tack". Det som faktiskt har varit svårt är resorna fram och tillbaka hela tiden, när man har sina barn i Paris - men det är en personlig svårighet mer än en professionell.

Nu har du skapat en stumfilm, vad kommer att bli ditt nästa projekt?

- Hittills så har jag bara suttit och skrivit. Jag har inte haft en chans att arbeta så just nu är det bara en idé. Det jag skulle vilja göra är en adaption av "The Search". Det är en Fred Zinnemann-film från 1947, en melodramatisk film med politisk bakgrund.

"The Artist" får svensk biopremiär 9 mars.

| 27 februari 2012 14:45 |