Film

Skribent

Mats Karlsson

12 augusti 2010 | 18:08

MGM kan snart vara räddat

MGM:s finansiella problem kan snart vara lösta. Spyglass Entertainments ägare är nu nära att ta över rodret hos det klassiska filmbolaget.

Det är många filmprojekt som har blivit frysta, tack vare MGM:s ekonomiska problem. Bolaget befinner sig just nu i en svår sits och har en skuld på 4 miljarder dollar (ca 21 miljarder svenska kronor).

Men nu har ägarna till Spyglass Entertainment, Gary Barber och Roger Birnbaum ägnat flera veckor till att få till en överenskommelse som isåfall skulle ge duon kontroll över MGM genom att sätta dem själva som verkställande direktörer i det nya filmbolaget. Kontentan av det skulle resultera i att filmproduktionen kan vara igång om några månader, skriver SlashFilm.

Om överenskommelsen klubbas igenom kan MGM bli tvingade att ta in ett annat filmbolag som partner för att säkerhetsställa filmflödet i det nya bolaget. De hetaste kandidaterna är för närvarande Summit Entertainment, LionsGate och sist men inte minst Warner Bros som för en tid sen tog över New Line Cinema.

Dock är det många hinder som måste övervinnas innan bolaget är i full drift igen. MGM måste exempelvis få fram en halv miljard dollar för att kunna finansiera produktionen av "The Hobbit" och nya Bond.

Enligt LA Times är oklart hur mycket pengar Spyglass behöver kasta in i bolaget för att de ska kunna producera filmer igen och var pengarna ska komma ifrån. Som det ser ut nu kan inte MGM ens betala ränta på den stora skulden på 4 miljarder dollar, ett problem som har funnits sedan slutet av förra året. Eftersom MGM inte längre kan betala ränta är denna rekonstruktion av bolaget den mest troliga och logiska vägen att gå.

Mer info om Spyglass Entertainment och deras kompletta filmlista hittas på Wikipedia

| 12 augusti 2010 18:08 |