Skribent

Daniel Feldt

12 maj 2009 | 15:27

Mer svenskt i Cannes

Ingen svensk långfilm kommer att visas i Cannes, men det finns svenskar på plats för medverkan i filmfestivalen. Rickard Gramfors ska bedöma europeiska filmer i Europa Cinemas Label.

Sedan tidigare visste vi att Marit Kapla sitter i juryn för Un Certain regard-sektionen, men hon blir inte helt ensam om att vara svensk i en jury. Rickard Gramfors kommer att vara en av jurymedlemmarna inom sektionen Directors Fortnight som delar ut "Europa Cinemas Label". Rickard Gramfors jobbar på Folkets Hus och Parker.

Varför just Rickard Gramfors?

- (skratt) Ja, jag har ju haft en del att göra med Europa Cinemas genom åren. Tre av Folkets Hus och Parkers biografer har Europa Cinemas-stämpel – Spegeln iMalmö, Roy i Göteborg och Rio i Stockholm, säger Richard till Filmnyheterna.se.

När MovieZine kontaktar Rickard och frågar honom hur många gånger han varit i Cannes så kan han inte riktigt svara med en exakt siffra.

- Säkert tio femton gånger, jag minns inte exakt.

Har du något bästa Cannesminne?

Att se Lars von Triers Idioterna på galapremiär med en fullsatt salong, alla uppklädda till tänderna. Vad får man se? En DV-film med handhållen kamera med riktiga sexscener. Sedan världspremiären av Pulp Fiction, med hela skådespelargänget på plats i Festivalpalatset. Fantastisk stämning, publiken var helt hänförd!


Nio filmer deltar i tävlingen kring "Europa Cinemas Label" varav fem är franska filmer.

| 12 maj 2009 15:27 |