Skribent

Erik Dalström

5 juli 2014 | 18:00

"Max Steel är en superhjälte för dagens generation"

"Max Steel" är en kommande superhjälte-franchise som bygger på den animerade serien med samma namn. MovieZine mötte Bill O’Dowd, VD:n för Dolphin Films och producent till filmen, för att höra mer om den.
Inne på Marché Du Film på Cannes filmfestival samlas produktionsbolag och filmmänniskor från hela världen. Det är en enorm stor filmmarknad där det handlar om att köpa och sälja in rättigheterna till diverse filmer. Bland alla montrar finns Dolphin Films och dess grundare Bill O’Dowd från USA. Vi mötte honom för att få en liten inblick i nya filmserien ”Max Steel”. 

Berätta om “Max Steel”. Vad är det för typ av film?

- Det är en spännande film som berättar om Max Steels ursprung. Max är en helt vanlig tonåring i 16-års ålder som flyttar till Copper Canyon med sin mamma då hans pappa dog när han var liten. Där börjar han i ny skola och är ganska ensam av sig, tills en dag då han får syn på en tjej. Därefter börjar det hända konstiga saker inom Max då. Han får speciella krafter. Sedan får vi reda på att de kommer från hans döda pappa som visat sig vara en alien som kommit till jorden för att skydda den. Max tar då på sig ansvaret från hans pappa – att försöka rädda jorden.  

Det är oundvikligt att tänka på DC Comics och Marvels alla filmer när man nämner ordet superhjälte. Hur är ”Max Steel” i jämförelse med dom?

- De filmerna har en väldigt stor budget och ser därför väldigt bra ut. Vilket är fantastiskt. En skillnad med dom superhjältarna är att de varit med oss väldigt länge. Superman kom till exempel innan andra världskriget. Batman, Spiderman, alla de är min generation uppväxta med. Max Steel är den här generationens superhjälte. Han lanserades över hela världen först förra året efter att ha gjort succé i Latinamerika. Vi hoppas nu på att göra dagens ungdomar intresserade av Max Steel för den riktas till dom. En annan skillnad är att Max är en tonåring.  Superman är en man. Iron Man är i sin medelålderskris. De är roliga filmer att se på men det är svårt för ungdomar att relatera till.  Det är den stora skillnaden. En till skillnad är att alla andra superhjältar klarar sig själv medan Max behöver sin alien Steel som han senare träffar, för att kunna kontrollera sina krafter. Så med det kommer även mycket humor med tanke på buddy-action som i filmerna ”48 timmar” eller ”Dödligt vapen”. 


Den animerade serien hade barn och tonåringar som målgruppen, främst killar mellan 8-14 år gamla. Men nu satsar Dolphin Films på att vidga den målgruppen genom att lägga in kärlekshistorien i filmen. De hoppas därmed att nå ut till killar och tjejer upp till 19 år, berättar Bill.  

- Vi har action, komedi och romantik. Lyckas vi pricka in dessa tre så tror jag vi kommer få en succé.

Har ni inspirerats av någon annan film?

- Vi har inte sett så mycket film med i den här genren och med så pass låg budget. Men självklart har vi fått en del influenser från Marvel. Sen älskade jag filmen ”Chronicle” som var så otroligt välgjord för att ha en liknande budget som vi har. Så det är ett bra exempel. 

Vad betyder den här filmen för dig?

- Den betyder jättemycket eftersom det är vår första spelfilm. Man glömmer aldrig sin första, eller hur? Vi vill ju självklart att den ska vara lönsam men framförallt bra. Om vi gör en bra film så är det början på en bra framtid. 


Vad kan du berätta om casten?

- Vi ville hitta en mixad cast. Först fann vi 19-åriga Ben Winchell som verkligen gör ett toppenjobb. Sedan är vi väldigt glada över vår flicka i filmen, Ana Villafane. Hon representerar något vi inte ser så mycket av och det är en latina i en huvudroll. Så vi har dessa två kommande stjärnor som vi sen ville balansera med två filmveteraner. Mamman spelas av Maria Bello som vi gillar väldigt mycket. Hon tar fram en väldigt unikt kombination av tuffhet och en sympatisk mamma. Andy Garcia är ju Oscarsnominerad och att ha med honom som den mystiska vetenskapsmannen Miles Edwards känns fantastiskt. Han är både snygg och mystisk. Så vi tror han kommer bidra med något extra för både barnen men även mammorna, skrattar Bill.

Hur står sig den här budgeten med andra superhjältefilmers?

- Vi valde att ha den här budgeten. Det var tillräckligt med pengar som vi kände att vi behövde. Eftersom första delen handlar om att Max ska upptäcka sina krafter kommer därför mycket fokus hamna på att fastställa världen han lever i vilket är världen så som den är idag. Det blir som en bra independentfilm. En kille som flyttar till en ny stad, du ser honom i huset med sin mamma, du ser han i skolan med tjejen. Och det är inte dyrt att filma. Vad som då behövs är ett bra skådespel, som jag hoppas vi har. Sen när Max väl möter utomjordingen börjar alla specialeffekter komma in i bilden, vilket är väldigt roligt. Där har vi då spenderat en del pengar. Vi valde även att göra alla större fighter med stuntmän istället för CGI vilket också blir billigare. 

I Cannes har framgångarna varit stora för ”Max Steel” men redan under Berlins flmfestival där de lanserade filmen så sålde de nästan slut. Första filmen av tre planerade har kommit halvvägs i produktionen och den beräknas ha amerikansk premiär i början av januari 2015.
| 5 juli 2014 18:00 |