Film

Skribent

MovieZine

3 april 2024 | 16:30

Den ukrainska familjefilmen som gör succé på svenska biodukar

Påskhelgen bjöd på stora framgångar för "Mavka: Skogens väktare" på svenska biografer. Många skippar dubbningen och vill se originalversionen.
Påskhelgen bjöd på stora framgångar för ukrainska "Mavka: Skogens väktare". Den animerade familjefilmen placerades 6:a på topplistan i Sverige med 4388 biobesökare på fyra dagar. Efter tisdagens visningar är siffran uppe i 5407 sålda biljetter.
 
"Efter höga besökssiffror i andra länder hade vi stora förhoppningar att även den svenska publiken skulle uppskatta "Mavka: Skogens väktare". Våra förhoppningar har infriats med råge" skriver Studio S i ett pressmeddelande.
 
"Mavka: Skogens väktare" visas både dubbad till svenska och i den ukrainska originalversionen med svensk textning. Den ukrainska versionen har blivit uppmärksammad stort och har haft många helt utsålda visningar under påskhelgen. 25 procent av alla sålda biljetter är till den ukrainska versionen trots att denna version endast visats i fyra städer.
 
Filmen, som hade premiär 29 mars, är hittills inbokad på 120 biografer över hela landet. Många fler biografer kommer nu visa filmen med ukrainskt tal, inte minst Filmstaden som visar originalversionen på alla sina biografer från och med fredag 5 april.
 
Se trailern nedan:
 
 

Det här handlar "Mavka - Skogens väktare" om

 
Djupt inne i de ukrainska skogarna finns hemligheter som länge varit dolda för människor. Här bor skogsfolket som skyddar de gamla träden och allt levande liv mellan dem.
 
En av dem är den unga och lite naiva skogstjejen Mavka, som har ett hjärta som klappar extra varmt för skogens alla djur. Därför är det just hon som utses till skogens nya väktare. Ett stort ansvar eftersom onda och giriga varelser av människosläktet nu hotar att skövla skogen. Och ännu värre blir det när Mavka blir kär i musikern Lukas – en människa!
 
"Mavka: Skogens väktare" beskrivs som en färgstark, rolig och spännande film från Ukraina som inte minst handlar om drömmen om fred. Filmen är en modern tolkning av en berättelse författad av Lesia Ukrajinka (1871-1913), Ukrainas mest kända poet som fått en mängd platser och teatrar uppkallade efter sig.
 
Filmen har redan gjort stor succé på bio runtom i Europa med topp 5-placeringar (plus några 1:a- och 2:a-placeringar!) i Frankrike, Italien, Spanien, Holland, Polen, Tjeckien, Slovakien, Kroatien, Rumänien, Litauen, Portugal, Ungern, Turkiet, Bulgarien, Slovenien, Serbien, Montenegro och Ukraina förstås.
| 3 april 2024 16:30 |