Film

Skribent

Alexander Dunerfors

10 oktober 2016 | 12:00

Matt Damon köper inte kritiken mot ”The Great Wall”

Whitewashing? ”Det är en påhittad monsterfilm”, säger den vite huvudrollsinnehavaren i en film om bygget av den kinesiska muren.
Första teasern till fantasyfilmen ”The Great Wall” väckte en del kritik runt om på sociala medier. Folk var inte sena med att anklaga filmen för whitewashing, främst för att Matt Damon bär huvudrollen i en historia som ska utspelas i Kina för mer än 1000 år sen.

Under helgens Comic Con i New York visade man upp en ny trailer, och Damon fick återigen frågan om huruvida han spelar ”den vite räddaren”. 

- Ja, vi är alla skyldiga till whitewashing. Vi vet att bara kineser försvarade muren från monster, skämtade han.Damon förklarade vidare att han tar kritiken på allvar och att den tog hårt på honom. Samtidigt understryker han att det är en popcornrulle med en påhittad handling.

- Om folk ser den här filmen och ser whitewashing i en monsterfilm som vi har hittat på,  då kommer jag att lyssna på dem helhjärtat. Jag kommer att tänka på det och försöka lära mig av det.

- Men jag skulle bli uppriktigt chockad om folk ser filmen och fortfarande känner så. Man kan inte attackera något som man inte har sett. Man måste upplysa sig om vad det handlar om innan man påstår något, och därefter kan jag lyssna.

Se den senaste trailern:


”The Great Wall” är regisserad av Yimou Zhang, känd för ”Hero”, ”The Flowers of War” och ”Hemkomsten”. Regissören har tidigare berättat att Damon inte spelar en roll som varit avsedd för en asiatisk skådespelare.

"The Great Wall" får svensk biopremiär i januari.
| 10 oktober 2016 12:00 |