Skribent

Patrik Jonsson

10 januari 2013 | 22:30

Martial arts, amish och mord

Patrik Jonsson gör en djupdykning på Alan Balls "Banshee" som har premiär i veckan.

Imorgon drar streamingkanalen Cinemax igång sin storsatsning "Banshee" och därför tänkte jag att jag skulle påminna er om detta våldsamma drama just denna torsdag!

För våldsamt lär det bli då Cinemax:s tidigare produktioner "Hunted" och främst actionserien "Strike Back" föga har sparat på vare sig blod, sex eller våldsamheter. Cinemax har heller inte gjort någon hemlighet av att de i första hand valt att rikta in sig på män i åldrarna 18-49, ett koncept som hittills visat sig ha varit mycket lyckat och framgångsrikt. "Banshee" blir kanalens tredje egenproducerade serie hittills, ifall man inte räknar in "Transporter" som redan har haft sin premiär i bl.a Frankrike, senare i vår har dessutom deras militärthriller "Sandbox" premiär.

"Banshee" är skapad och skriven av seriedebutanterna Jonathan Tropper och David Schickler tillsammans med seriens huvudproducent Alan Ball vilken är allt annat än någon debutant. Ball har tidigare skrivit manus till bland annat den Oscarbelönade filmen "American Beauty" och skapat framgångsrika serier som "Six Feet Under" och blodsugardramat "True Blood". Med sig som producent har han även Greg Yaitanes som inte heller är någon duvunge i sammanhanget; "Lost", "Prison Break", "Damages" och "Heroes" är bara några exempel på serier där Yaitanes har varit med och både skrivit, producerat samt regisserat.

Serien kommer att utspela sig i en rätt så typisk amerikansk och glesbefolkad småstad belägen i staten Pennsylvanias mer amishtäta marker. Namnet på staden kanske ni redan har gissat? Just det, Banshee! Här kommer vi sedermera att få följa Lucas Hood; en före detta fånge och martial arts expert som tagit sig an identiteten av en tidigare mördad sheriff i hopp om att ostört kunna spinna vidare på sina egna hemlighetsfulla planer och agendor. Gamla förrådda vänner från förr, med hämnden som främsta mål, är dock honom hack i häl.

"Banshee" är en följetongsserie och dess första säsong kommer att bestå av tio avsnitt, i huvudrollerna finns bland annat Anthony Starr och Ben Cross. En trailer bör väl också vara på sin plats så varsågoda.

Nu över till nyheter från veckan som har gått:

Kevin Williamsons kommande thrillerserie "The Following", som har premiär den 21:a januari på Fox, möttes av hård kritik vid en utfrågning av TCA (Television Critics Association) i tisdags angående seriens våldsamma och blodiga natur. Naturligtvis ligger de tragiska dödsskjutningarna i USA bakom mycket av kritiken, synd bara att filmer och nu uppenbarligen även serier, ska få ta emot så mycket stryk på grund av just detta då de istället borde ta en ordentlig tankeställare över deras vapenlagar. Enligt uppgifter ska dock varken Williamson eller Fox ha ändrat eller censurerat något i serien och det tackar vi för.

Lite premiärdatum och trailers ska vi ha; A&E:s "Bates Motel" har fått sig ett premiärdatum och det är den 18:e mars som gäller. Även Starz har lättat på locket vad det gäller premiären för deras storsatsning "Da Vinci´s Demons", markera den tolfte april för då bär det iväg. Directv tänker börja sända deras thrillerserie "Rogue" den 3:e april och här har ni en alldeles färsk trailer till den.

Slutligen har Netflix äntligen avslöjat (det internationella) premiärdatumet för Eli Roths "Hemlock Grove", datumet att lägga på minnet är den 19:e april. Precis som med deras "House of Cards" kommer hela den första säsongen (13 avsnitt) att göras tillgänglig i ett svep, även dem har släppt en färsk trailer. Netflix låter även meddela att fortsättningen på "Arrested Development" kommer att dyka upp någon gång i maj, 14 avsnitt ligger och väntar.

Fox tyckte inte att det räckte med åtta säsonger så de har nu tilldelat "Bones" en nionde säsong.

Seth Rogen kommer att göra en gästroll i "The Mindy Project".

NBC har gett Peter Bergs serieprojekt "Bloodline" grönt ljus till ett pilotavsnitt.

Fox och FX har satt igång utvecklandet av M. Night Shyamalans dramaserie "Wayward Pines" och ifall serien sedan får klartecken till en full säsong så väntas den ha premiär i början av nästa år.

James Cromwell har fått en roll i NBC:s kommande thrillerserie "Do No Harm".

Det ryktas om att Kelsey Grammer och Martin Lawrence har en ny komediserie på gång hos Lionsgate TV.

NBC har en ny skräckserie i startgroparna som går under titeln "Camp", serien får förmodligen se dagens ljus redan nu till sommaren.

Avslutningsvis passar jag på att länka till ett ganska så fullständigt vårschema skapat av TV.com. Listan kommer att fyllas på med fler serier allteftersom ytterligare premiärdatum görs officiella.
 
Så där ja, då tackar jag för mig, se nu till att notera alla premiärdatum så ses vi igen nästa torsdag!

| 10 januari 2013 22:30 |