Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

12 december 2018 | 12:01

Mark Hamill om extrema sekretessen kring "Star Wars: Episode IX"

"Är som att vara med i CIA."
Just i detta nu håller J.J. Abrams och gänget på att spela in den sista delen i den nya "Star Wars"-trilogin, och vi väntar med stor iver på att få kasta oss över den första trailern. Hemlighetsmakeriet är som vanligt otroligt stort, och oron över eventuella manusläckor och spoilers gör processen omständig för skådespelarna. 
 
I en intervju med Entertainment Weekly uttalade sig Mark Hamill om just detta.
 
- Du vet hur det är nu för tiden, varje gång du skriver på ett NDA (Non-Disclosure Agreement). Jag minns när jag läste manuset till den första "Star Wars"-filmen och tänkte: "Wow, det här är det fånigaste jag någonsin har läst". Jag gav manuset till min bästa vän att läsa, och så frågade jag: "Vad tyckte du om det?". Han sa: "Det är verkligen galet, får jag ge det till Meredith?". "Visst, kör på.". Manuset gick runt bland alla mina vänner. Ingen brydde sig då såklart. Nuförtiden är det som att arbeta för någon djupstatlig hemlig regeringsorganisation, som att vara med i CIA. De skickar över nya manussidor till Prag skrivna på ett mörkrött papper som man får huvudvärk av att läsa.
 
 
Anledningen till den röda färgen på sidorna är att det om någon skulle få för sig att fotokopiera manuset så blir slutresultatet nästan helt svart, vilket alltså förhindrar någon från att göra en snabb kopia.
 
Hamill fortsätter:
 
- De flyger över manussidor med någon från filmbolaget. De kommer och ger dem till mig och väntar på att jag ska läsa dem innan jag måste återlämna dem. Man får inte ens behålla dem över natten. Men det är så det är nu för tiden.
 
Det återstår att se just hur extensiv Mark Hamills roll kommer att vara i "Star Wars: Episode IX", och om J.J. Abrams lyckas ge Luke ett mer lyckat avslut än han fick i "Star Wars: The Last Jedi". 
| 12 december 2018 12:01 |