Film

Skribent

MovieZine

20 maj 2023 | 06:00

Manusstrejk i Hollywood ledde till Daniel Craigs sämsta Bondfilm

Ikväll på tv kan du se ”Quantum of Solace” - ett utmärkt exempel på varför man inte gör film utan ett färdigt manus. Eller är den bara missförstådd?
Nog för att Daniel Craig var perfekt i rollen som James Bond - ibland något mer oslipad och råbarkad, men ändå en ruggigt cool agent i hennes majestäts hemliga tjänst.
 
Men varje 007-skådis har någon film som inte blev sådär superlyckad. För Craig är "Quantum of Solace" (2008) filmen som han helst vill glömma. Anledningen till det? En långvarig strejk bland manusförfattarna i Hollywood som tvingade EON Productions att filma utan ett färdigt manus. Det resulterade i en av Bonds kortaste filmer, och Craigs minst inkomstbringande.
 

Daniel Craig fick skriva sina egna repliker

 
Nu strejkar manusförfattarna på nytt, 15 år senare. Och det är ett utmärkt tillfälle att påminna sig vad som kan hända utan dem vid en filmproduktion.
 
- Det var åt helvete, berättade Craig i en intervju. Vi hade knappt ett manus och sen kom författarnas strejk, och vi kunde inte göra något.
 
- Jag försökte skriva om scener, och jag är ingen manusförfattare. Jag och Marc Forster fick tillåtelse att göra det. Reglerna säger att du inte kan anlita en manusförfattare, men skådespelaren och regissören kan arbeta på scener ihop. Vi var överbelastade, minns Craig i en intervju.
 

En missförstådd Bondfilm?

 
Trots problemen som produktionen fick dras med är det klart att Marc Forsters "Quantum of Solace" har sina fans. Här på MovieZine har Viktor Jerner har skrivit ett försvarstal till en missförstådd och underskattad Bondfilm där agentens sorg får ta fokus:
 
"Han skruvar upp sin djuriska hämndlystenhet och sina sociopatiska tendenser till max och kunde inte bry sig mindre om liv och död, nästintill till suicidal grad. Hela speltiden igenom känns det som att han är en enda dålig dag ifrån ett totalt sammanbrott och karaktären har aldrig varit mer sårbar eller öppen."
 
Varför inte återvända till filmen och se om den håller för en omtitt? Ikväll klockan 22:00 visas "Quantum of Solace" på Sjuan.
 
Den går i repris söndag natt på TV12. Och kan annars också streama på Prime Video där 25 Bondfilmer just nu finns tillgängliga.
 
Vad tycker du om "Quantum of Solace"? Vilken är Craigs bästa och sämsta Bondfilm? Tyck till nedan.
| 20 maj 2023 06:00 |