Film

Skribent

Erika Jarhed

18 april 2023 | 15:00

Hollywoods manusförfattare röstar om att gå ut i strejk

Manusförfattarnas fackförbund och filmbolagen verkar inte komma överens i Hollywood. Nu ska WGA:s medlemmar rösta om de ska arbetsstrejka.
2007 drabbades Hollywood av en manusförfattarstrejk som varade i 100 dagar, vilket påverkade mer än 60 tv-serier. Det hela blev en slutkostnad på mer än två miljarder dollar!
 
Detta kanske snart blir verklighet igen då Hollywoodförfattarna återigen ska få rösta om de ska gå ut i strejk, skriver bland annat Variety.
 
Det har pågått avtalsförhandlingar mellan fackförbundet "Writers guild of America", WGA, och deras motpart "The Alliance of Motion Picture and Television Producers", som representerar tv- och filmproduktionsföretag i USA, i flera veckor för att komma överens om nya villkor. Men än så länge har de inte lyckats.
 
Första maj löper nämligen treårskontraktet mellan WGA och flera stora medieföretag ut.
 
I förhandlingarna kräver fackförbundet bland annat höjda minimilöner och bättre arbetsvillkor. Detta för att film- och tv-produktioner har skjutit i höjden de senaste åren med streamingtjänsternas framgång, vilket har förändrat mycket av underhållningsbranschen, menar fackliga ledare. 
 
För att sätta press på företagen har WGA därmed inlett en omröstning bland sina medlemmar om de ska utföra en arbetsstrejk. Hur det hela slutar återstår att se...
 
Vad tycker ni - är det rätt av manusförfattarna i Hollywood att eventuellt strejka igen?
| 18 april 2023 15:00 |