LISTA

Skribent

Daniel Berglund

19 november 2023 | 09:00

10 manliga rullar att se på Internationella mansdagen

Låt oss samlas i firandet av en dag för världens alla män! I avseende att uppmärksamma mäns hälsa, deras bidragande till samhället, och lyfta fram positiva manliga förebilder, finner ni i denna lista 10 perfekta filmer att se just idag.
Varje 19 november sedan 1992 - hela 82 år efter att kvinnodagen instiftades - firas årligen den internationella mansdagen. Man ämnar att beakta de positiva sätt män är delaktiga i samhället och vill även ha fokus på deras välbefinnande. Många män mår i dagens samhälle väldigt dåligt och för att belysa den diskriminering som förekommer, samt för att främja jämställdhet, är dagen viktig att påminna sig om.
 
Ett sätt att fira dagen är att samtala med vänner och familj, men det kan även vara värt att dela en upplevelse tillsammans. Film är ett extremt kraftfullt medium för att förmedla och ingiva känslor. Min uppmuntran är således: Samla dina nära och kära, kanske framförallt männen om du känner för det, och se en film tillsammans för att fira årets mansdag. För att underlätta filmvalet följer nedan en lista av tio riktigt manliga rullar att se på Internationella mansdagen.
 

1. Gladiator (2000)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Blodiga krigare med drypande svett som strider i en arena. Testosteron? Det kan du ge dig på! Ridley Scott - som även gjort “Alien” (1979) - gav sig vid millennieskiftet på att göra en film om romerska gladiatorer.
 
Året är 180 e.kr. och generalen Maximus Decimus Meridius får ett meddelande om att kejsaren vill ha honom som efterträdare. Men kejsarens son Commodus vill själv ärva tronen så han skickar bud att döda Maximus och hans familj. I mordförsöket dör familjen, men han blir själv fångad av en slavhandlare och tvingas slåss som en gladiator. Denna kamp drivs av en stark motivation - att hämnas sin fru och sin son.
 
Det är en sjukt mäktig film med musik av Hans Zimmer. Till skillnad från Russell Crowes senare roll som Javert i “Les Misérables” (2012) behöver han som tur är inte sjunga. Istället gör han en fantastisk insats som protagonisten, för vilken han kom att vinna en Oscar för bästa manliga huvudroll. Filmen vann dessutom priset för “bästa film”! Om ni fortfarande inte är övertygade - eller vill se mer historiska krigare på film - så rekommenderas även “Spartacus” (1960) och “300” (2007).
 

2. Gudfadern (1972)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jag ska ge dig ett erbjudande du inte kan motstå. Tänk dig en av världens mest klassiska filmer som även vunnit en Oscar för “bästa film” och som är den näst högst rankade filmen på IMDb. Det är ingen mindre än “Gudfadern” som jag föreslår. En sann maffiafilm i regi av Francis Ford Coppola och med Marlon Brando och Al Pacino i huvudrollerna. 
 
Maffiabossen Don Vito Corleone utsätts likt ovan nämnda Maximus för ett mordförsök, men överlever skjutningen. Hans son Michael har tidigare distanserat sig från den kriminella aktivitet som familjen hållit på med. Nu tvingas han därför skydda sina nära och kära från det hot som de rivaliserande maffiagrupperna utgör. 
 
Ett av de starkaste teman som porträtteras är just män i maktposition. Om deras lojalitet och på vilka sätt brott kan relateras till förlåtelse. Andra storslagna gangsterfilmer är flertalet ur Martin Scorseses filmografi, inte minst “Tjuren från Bronx” (1980) och “Maffiabröder” (1990). Men av min erfarenhet finns det få saker som får män så engagerade i en diskussion som när man tar upp “Gudfadern”. 
 

3. Dum och dummare (1994)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Okej. Jag vet vad du tänker - dessa karaktärerna är inte särskilt manliga -, men häng med i resonemanget. Alla jag känner som tycker om denna film är män. Jag har aldrig träffat en kvinna som funnit den ens en gnutta underhållande. Det finns säkert dem också, men humorn passar riktigt bra efter lite mat och dryck med grabbgänget. 
 
Filmen handlar om Lloyd och Harry (finns det en töntigare namnkombo?) som ämnar sig återlämna en glömd portfölj till kvinnan de båda är kära i. Deras resa kompliceras något enormt när de får veta vad som är i själva väskan och hamnar i en jobbig kidnappningssituation… 
 
Den överdrivna stilen fungerar perfekt med skådespelarna Jim Carrey och Jeff Daniels som drar allting in absurdum. Om ni letar efter en riktigt billig men ändå rolig komedi att se på mansdagen: Detta är filmen för er. 
 

4. Rovdjuret (1987)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Arnold Schwarzenegger - Mannen, myten, legenden. Ett manligt ideal för många. Vi får inte heller glömma hans ikoniska dialekt. När “Rovdjuret” släpptes var Arnold 38 år gammal, och att se honom som en soldat i Centralamerika är sannerligen inget att missa en dag som denna. 
 
Vi får följa ledaren Major Alan “Dutch” Schaefer vars militära grupp attackeras av en utomjordisk ras som använder sig av avancerad teknologi för att jaga deras offer. Med överlägsna vapen och kamouflageutrustning verkar människorna inte ha en chans. Men glöm inte vilken cooling som leder deras grupp! 
 
Om du vill få ännu mer Arnold - kanske en för varje bicep - så är "Terminator 2" likaledes ett bra filmval. Vill du se jakt i dess yttersta form är dock “Rovdjuret” den film du bör se. 
 

5. Den gode, den onde, den fule (1966)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Dags för pasta! Mer specifikt spaghetti med tanke på den västerngenre som Sergio Leones film tillhör. Denna föreslagna film är faktiskt den tredje i serien “Dollarstrilogin”, men den är ändå rätt självständig om man bara vill se en film.
 
Som titeln så vackert uttrycker står tre karaktärer i huvudfokus: “Den gode” - spelad av Clint Eastwood, “Den onde” - spelad av Lee Van Cleef, och “Den fule” - spelad av Eli Wallach. Dessa letar febrilt efter en gömd skatt och rör sig över den farliga öknen för att nå dess innehåll.
 
Utspelandes under det amerikanska inbördeskriget blir det imponerande landskapet en viktig aspekt av filmens känsla. I kombination med Ennio Morricones klassiska musik (tänk på västernmusik så är det säkerligen slingor som han har komponerat) blir upplevelsen ytterst minnesvärd. Karaktärerna reflekterar idealiserade bilder av manlighet såsom tuffhet, list, och överlevnadsinstinkt. Ett alternativ är John Waynes filmer, men Clint Eastwood slår aldrig fel!
 

6. Braveheart (1995)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad är bättre att se idag än en film om ett gäng skottar som offrar sina liv för möjligheten till frihet? Det råder i alla fall ingen brist på manliga vrål och ansiktsfärg…
 
Denna historiska krigsfilm från 1995 berättar om William Wallace som i hemlighet gifter sig, vilket leder till mordet av hans fru. Även denna film handlar alltså om hämnd, men övergår också därefter till ett politiskt krig om Skottlands frihet med Mel Gibson i huvudrollen.
 
Det är ännu en film på listan som vunnit Oscar för “bästa film” (den vann faktiskt hela fem statyetter!) och med sina gripande berättelser förstår man varför! Är det pampiga slag och storartade krig som du längtar efter? Då är det tur att du har frihet nog att välja denna film ikväll (om inte dina vänner säger emot…).
 

7. Robin Hoods äventyr (1938)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Äventyr! Det är huvudordet i denna film från 1938. Du känner säkert till Robin Hood, prins John, Rikard Lejonhjärta och har kanske sett den animerade Disneyfilmen från 1973. Detta är en klassisk tolkning av legenden med Errol Flynn som hjälten. 
 
Sir Robin av Locksley är missnöjd med samhället och blir till Robin Hood, som tar av de rika och ger till de fattiga. Han kämpar mot korruption, inte minst prins John och den onda Sir Guy of Gisbourne. Svärdskamper, pilbågar, och hjältemod karaktäriserar intrigen.
 
Om du på internationella mansdagen vill se en film om romantik och gentlemannaskap under medeltiden, så är denna film fylld till bredden med just det. Det är en ärofylld riddaranda som gruppen av fredlösa män har - med Robin Hood i framkant. 
 

8. Die Hard (1988)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Tillbaka till stenhård action! Nu när julen närmar sig kanske du vill se något som får dig att börja komma i julanda. Denna film, baserad på Roderick Thorps roman “Nothing Lasts Forever”, utspelar sig på julafton i Los Angeles. 
 
Bruce Willis spelar New York-polisen John McClane som besöker sin fru i L.A. men blir i skyskrapan, där festen äger rum, överraskad av en grupp terrorister. Dessa leds av Hans Gruber som spelas av den bortgångne Alan Rickman i en fantastisk gestaltning. McClane tar på sig uppdraget att stoppa brottslingarna och rädda den gisslan som de har tagit.
 
Det är svårt att inte svettas när man ser på den intensiva action som verkligen håller en på tårna. Det har dessutom kommit fyra uppföljare som vidare har etablerat serien som en av de mest klassiska och framstående i sin genre. 
 

9. Skattkammarplaneten (2002)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Gör Robert Louis Stevensons äventyrsroman "Skattkammarön" till en rymdopera i stil med Star Wars så får du denna Disney–film. Med röstskådespelare som Joseph Gordon-Levitt, Emma Thompson, och Martin Short är detta en film du inte får missa! Det är en salig blandning av rymdpirater som får dig att jubla och emotionella djup som uppmuntrar existentiella frågor. 
 
I denna futuristiska värld upptäcker Jim Hawkins en holografisk skattkarta till en mytomspunnen planet. Skatten i sig är gömd av pirater och han beger sig iväg på ett storslaget äventyr likt få andra. Med honom har han en kapten, en doktor, och dessutom en cyborg. Låter det fett? Det är det! Om du är sugen på ett annat rymdäventyr så är Star Wars såklart härligt, men ge denna ett försök om du inte sett den tidigare!
 
Jag avslutar filmrekommendationen med ett passande stycke från låten “I’m Still Here” som spelas i filmen och sjungs av Johnny Rzeznik: “And what do you think you'd understand? I'm a boy, no, I'm a man. You can't take me and throw me away.”
 

10. Goldfinger (1964)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad skulle denna lista vara utan James Bond, som blir mitt sista förslag. Det tog mig en stund att lista ut just vilken Bond-film som passade bäst, och “Goldfinger” blev vinnaren. Sean Connery är en av våra största förebilder för maskulinitet. Och vad är en man om han inte har artighet och klass - något Bond gång på gång visar. 
 
Filmen är den tredje i serien och denna gången utreder vår älskade huvudkaraktär en förmögen skurk vid namn Auric Goldfinger. Efter att ha upptäckt att Goldfinger planerar att spränga Fort Knox för att öka värdet av sitt eget guld, finns det bara en sak för Bond att göra. Stoppa honom!
 
De allra flesta män har mig veterligen drömt om att vara en spion. Och att se självaste James Bond är väl således ett glasklart val på internationella mansdagen? 
 
Avslutningsvis finns det alltså många val, och det fanns tyvärr många filmer som inte fick plats på listan. Jag försökte välja lite blandat så att just du hittar något att se ikväll. De förmedlar lite olika känslor och oavsett om det blir tårar eller jubelrop i samband med upplevelsen så hoppas jag att du njuter!
 
Manlighet kommer i uttryck på olika sätt och du får själv se om du är taggad på någon av dessa filmer. Nu på mansdagen är det även en dag för alla män att vara sig själva och visa på vår hederlighet i samhället! Vill du sno åt dig en pizza och en bärs och få rummet att osa testo tillsammans med grabbarna - så har du utan tvekan hittat några filmer ni kan se. 
 
Är det några av dessa du kommer att se idag? Hur brukar du fira mansdagen? Kommentera gärna!
| 19 november 2023 09:00 |