CANNES 2019

Skribent

Kim Nilsson

12 maj 2018 | 09:00

Trailerpremiär: Mångsidig Ikea-fakir kommer till Sverige i augusti

Skratt, Bollywooddans och flyktingkris (!) blandas i en salig mix när ”Fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp” har premiär i augusti. En film som trots titeln faktiskt inte innehåller möbler från den svenska tillverkaren.
Från fattig svindlare i Mumbai till kärleksfixare i Rom. Filmen ”Fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp” följer den indiske mannen Aja som åker till Paris för att hitta sin pappa efter att hans mamma dött. Väl framme sker ett par missöden, bland annat via ett Ikeaskåp, som tar handlingen till andra europeiska länder.

– En roll som jag verkligen kunde känna igen mig i, jag är själv uppvuxen i samma trakter som Aja, säger huvudrollsinnehavaren Dhanush, en indisk mångsysslare som med denna film kan få sitt internationella genombrott.

Filmen är baserad på en bok och är regisserad av kanadensiske regissören Ken Scott. Han berättar under en pressträff i Cannes att man i filmen inte har skrivit ut att den viktiga möbeln i titeln kommer från just Ikea.

– Det gjorde att vi kunde ha lite mer frihet i filmen.

”Fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp” beskrivs som en feelgood-film och innehåller flera medryckande musiknummer, men den största överraskningen kan vara att filmen vågar skildra den aktuella flyktingkrisen.

– Humorn i filmen lyfter även fram allvaret. Vi försökte ha en seriös ton hela tiden, oavsett sammanhang, och jag tycker att det funkar, äsger Ken Scott.
 
 
”Fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp” har Sverigepremiär den 17 augusti.
| 12 maj 2018 09:00 |