Skribent

Patrik Jonsson

1 april 2013 | 22:30

Många TV-kanaler lyfter lite på locket

Vilka serier får vara kvar, vilka ryker? Vilka nya projekt har vi att vänta oss och vilka pilotavsnitt känns mest heta? Det börjar bli den tiden på året då kanalerna tar de viktigaste besluten för TV-seriernas eventuella framtider. Idag ska vi ta oss en titt på de kanaler som är först ut.

Vi kan börja hos FX (och deras systerkanaler) som bestämde sig för att sprida lite glädje och förnyade "Justified", "It´s Always Sunny in Philadelphia", "The League" och "Legit", de tre sistnämnda kommer dock att sändas på deras nya systerkanal FXX i fortsättningen. Sedan tidigare står det klart att även "Louie", "The Americans", "Wilfred" samt "American Horror Story" sitter i en säker båt.

Kanalen höll även en konferens i slutet av förra veckan där de avslöjade en massa kommande projekt och jag måste säga att här finns det verkligen en drös med serier att se fram emot. De flesta kommer vi nog dock att få vänta på till nästa år, men den som väntar på något gott: 

* "The Bridge" - En remake av svenskdanska "Bron", från en av skaparna bakom "Homeland".
* "The Strain" - Vampyrdrama av Guillermo Del Toro.
* "Tyrant" - Dramathriller i regi av Ang Lee från skaparna av "Homeland".
* "Fargo" - TV-serieversionen av Coenbrödernas succéfilm.
* "Mayflower" - 1600-talsdrama om pilgrimsfärderna till USA, Paul Giamatti producerar.
* "Grand Hotel" - Ett lyxhotell i Paris hamnar i centrumet av en terroristattack, Sam Mendes producerar.
* "Sutton" - Drama om en nyutsläppt bankrånare som berättar om sitt liv, Alexander Payne producerar.
* "Mad Dogs" - En dramakomedi som baseras på den brittiska serien med samma namn, Shawn Ryan producerar.
* "Chozen" - Animerad komediserie av Danny McBride.
* "How & Why" - Komediserie av Charlie Kaufman.

Sedan hoppar vi över till CBS som i onsdags kände sig rätt så givmilda och gav fortsatt förtroende till hela 13 av deras serier. Här har ni en länk till TV.com där samtliga serier (plus de som CBS sedan tidigare belönat med nya säsonger) finns listade. Serier vars öden vi fortfarande väntar på att få höra något om är bland annat "Vegas", "Golden Boy", "2 ½ Men" och "Criminal Minds". De två sistnämnda är dock, som det också nämns i artikeln jag länkade till, så gott som redan klara för nya säsonger.

Slutligen ska AMC nu under veckan bestämma sig för ifall de kommer att gå vidare med två av kanalens absolut hetaste pilotaspiranter vad det gäller dramaserier. Den första serien heter "Raiders" vilken kommer att utspela sig under det andra världskriget. "Raiders" är skapad av Evan Wright, mannen som stod bakom "Generation Kill". Wright ska även producera det hela tillsammans med Ridley Scott. Den andra serien går under titeln "Line of Sight" och ska fokusera på en man som påstår sig ha fått kontakt med utomjordingar. Serien är skriven och skapad av Blake Masters som även skapade den fantastiska och underskattade serien "Brotherhood" åt Showtime. Jag håller tummarna för båda två!

Detta var nyheter från endast tre kanaler, jag kommer naturligtvis fortsätta att rapportera kring TV-seriers öden resten av den här våren, so stay tuned!

Men jag ska väl bjussa på lite andra nyheter också och då kan jag väl tyvärr börja med att berätta att Chris Cooper har hoppat av Discovery Channels miniserie "Klondike". Trist, men förhoppningsvis hittar de en värdig ersättare snart nog.

Sedan kan jag dra några sommarpremiärdatum; AMC kör igång den tredje säsongen av deras "The Killing" söndagen den andra juni, säsongen drar igång med ett dubbelavsnitt. Även BBC America vill vara med och fightas om tittarna i sommar, de har nämligen bestämt sig för att köra igång den andra säsongen av "Copper" redan den 23:e juni istället för sent i augusti. Dessutom har HBO avslöjat att de kommer att köra igång den sjätte säsongen av "True Blood" den 16:e juni. Sommaren växer sig allt starkare!

Någon som har saknat Matthew Broderick? I så fall kan jag glädjande nog berätta att han har fått huvudrollen i en kommande komediserie hos CBS där James Burrows ska stå för regin. Serien ifråga saknar fortfarande titel men jag kommer självklart att återkomma till denna då fler uppgifter görs offentliga.

De senaste veckorna har verkligen präglats av stora namn som valt att hoppat över till TV-seriernas värld så varför sluta nu då det ändå rullar på så bra? Denna vecka gäller det den fantastiske Martin Scorsese som har parat ihop sig med Miramax för att göra en TV-serie av filmen "Gangs of New York" från 2002. Serien ska främst lägga sin fokus på de olika gängen som härjade i 1800-talets New York, precis som i filmen med andra ord, men Scorsese tillägger även att de kommer att blanda in städer (och gäng) som Chicago och New Orleans. Vi kommer med andra ord att få bevittna födelsen av den organiserade brottsligheten i Amerika.
Scorsese må vara nygammal i gamet efter sin "Boardwalk Empire" men jag är knappast mindre exalterad över detta på grund av det, tvärtom!

Netflix har köpt upp en sci/fi-serie av syskonen Wachowski ("The Matrix"). Serien heter "Sense8" och beskrivs med deras egna ord som "a gripping global tale of minds linked and souls hunted". En första säsong på tio avsnitt är beställd, en premiär får vi dock vänta på till hösten 2014.

NBC planerar en spin-off på deras "succéserie" "Chicago Fire". Japp, för nu räcker det tydligen med att en serie har en ynklig rating på knappt 2.0 och endast en säsong bakom sig för att de kan få sig en spin-off och få kalla sig för succé, i alla fall hos NBC. Vad den ska handla om? Ja den ska handla om något så originellt som poliser istället för brandmän...Jag har sagt det förr; det är kris hos de markbundna kanalerna nu.

Ja och en ny teaser till Spielbergs och Kings "Under the Dome" har släppts och jag låter denna runda av det hela för den här gången, på återseende.

| 1 april 2013 22:30 |