Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 juli 2013 | 19:30

Månadens skräpfynd: Night of the Creeps

Mellan de älskade klassikerna och de bespottade kalkonerna finns de bortglömda B-filmspärlorna som du inte visste att du borde se. MovieZine tar med dig in i skräpfilmernas fyndhörna.

Först ut är en 80-talspärla med såväl glimt i ögat som härliga referenser till science fiction-film från 1950-talet. Vill du ha en slemmig såväl som rolig och opretentiös popcornfilm med aliensniglar och collegezombies så sluta leta - Månadens Skräpfynd ger dig "Night of the Creeps"...

Night of the Creeps (1986)

Handling: 1959 kraschlandar en alienparasit på jorden och infekterar en tonårspojke som fryser ned av forskare. Tjugotal år senare får två collegeelever i uppdrag som invigningsritual för en studentförening att stjäla nämnt lik varpå parasiten sprider sig och förvandlar majoriteten av collegeinvånarna till zombies!

Varför skräp: Det är en fånig, barnslig och plottrig B-film med billiga effekter och överdriven story som vägrar ta sig själv på allvar.

Varför fynd: Redan i den svartvita prologen med gröna, slemmiga förtexter flaggar man för att det är en modern variant på gamla monsterfilmer från 1950-talet fast med en rejäl glimt i ögat. Underhållande, charmigt och stundtals spännande med allt från yxsvingande skelett till aliensniglar som krälar in genom munnen och genom huvudet.

Bonuspoäng: Gott om filmreferenser, som karaktärers efternamn (Cronenberg, Romero, Carpenter, etc.) och en scen där ett mordoffer ser på "Plan 9 From Outer Space" på TV.

Inblandad talang: Fred Dekker har endast regisserat "Monsterklubben" och "RoboCop 3" förutom denna men har även producerat TV-serien "Enterprise". Huvudrollerna spelas av Jason Lively (sonen i "Ett päron på farsa i Europa") och underskattade 80-talsstjärnan Tom Atkins ("Dimman", "Maniac Cop", etc.).

Håll utkik efter: Birollsveteranen Dick Miller (ni vet, den grinige gubben i Roger Cormans och Joe Dantes filmer) har en cameo. En annan birollsfavorit, David Paymer, har en tidig roll som vetenskapsman medan självaste Shane Black syns hastigast som polis.

Höjdpunkt: Vår hjältinna Cynthia attackeras av sin blonda, kaxiga atlet till pojkvän - besatt av parasiten - men nörden med ett hjärta av guld dyker upp till undsättning och grillar med en eldslukare. Vem önskar att man inte kunde fått göra det med skolans taskigaste mobbare?

| 1 juli 2013 19:30 |