Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 april 2016 | 15:00

Maisie Williams pratar Aryas framtid och rädslan för feministiska debatter

"Game of Thrones"-stjärnan: "Antingen är du normal eller så är du sexist".
Winter is coming... Eftersom vi rör oss allt närmare Westeros igen för en sjätte säsong av "Game of Thrones" har Maisie Williams, eller Arya Stark, intervjuats av Entertainment Weekly om Aryas framtida manus och hur hon svarar på den kritik som riktats mot serien gällande feminism.

När vi senast såg Arya, bestraffades hon med att bli blind efter att ha tagit ett liv som inte var hennes att ta. Maisie själv förvånades över att folk inte alltid förstod att hon förlorat synen i serien, trots de vita linserna som hon själv insisterade på att använda istället för CGI -  innan hon insåg hur obekväma de var att bära. Hon utlovar också en mer actionfylld framtid för Arya än den vi såg i Säsong 5.


Bild: Maisies behandling efter de skavande, extra tjocka blind-linserna.

- Folk fattar inte att Arya blev blind i den senaste säsongen. Folk frågade: "Är hon död?" och jag svarade "Nej, hon är blind". Det är för simpelt att döda henne. Om det är en sak som vi har lärt oss av "Game of Thrones" så är det att döden är den lätta vägen. De tänker behålla henne och tvinga henne igenom ett rent helvete. Ta bara Reek som ett exempel.

- Arya får vara mer fysiskt aktiv igen, men hon är blind nu. Hennes träning har gått framåt ännu mer - på ett mer fysiskt och tekniskt plan eftersom hon har förlorat synen.

- Jag älskar att göra stunts. Jag är så glad över att jag får gå tillbaka till det. Förra året tyckte folk "Hallå, Arya sopar golv!" och som svar på allt jag twittrar kommenterar de "Oysters, clams and cockles!". Det är en del av hennes träning, okej? Det måste göras. I år blir det mer av det, men det blir också mer spänning.Att Arya får gå tillbaka till att vara den livsfarliga krigare som vi älskar henne för, ses nog som välkomna nyheter av de flesta! Men medan Arya aldrig missar ett tillfälle att säga vad hon tycker, undviker Maisie helst konflikter. Serien har beskyllts för att vara ofeministisk på så sätt att många män regerar medan kvinnor sexualiseras och far illa (Sansas våldtäkt blev droppen för många - så här försvaras det). Första gången någon frågade om hon är feminist visste hon inte vad det betydde (hon var ju bara 12 när hon blev Arya!) men nu säger hon så här om ämnet:

- Någon förklarade för mig vad "feminist" betydde och jag kom ihåg att jag tänkte: "Är inte alla det?". Senare insåg jag att alla inte är feminister, tyvärr. Samtidigt känner jag att vi borde sluta kalla feminister för "feminister" och helt enkelt kalla dem som inte är feminister för "sexister" - och alla andra är bara folk. Du är antingen normal eller så är du sexist.

- Det är lätt att ha en åsikt. Alla har en. Men det är svårt att säga ifrån om svåra ämnen när folk blir arga på en. Folk frågar "men varför säger du inte som du tycker?" medan jag tänker för mig själv: "för att ni alla står där med högafflar och tänker döda mig!". Det är läskigt om du säger någonting fel...

- Jag vill inte påstå: "Åh, folk älskar att bli arga", för de har rätt att bli upprörda över det som upprör dem, precis som att andra har rätt att skratta åt sånt som gör dem glada. Jag kanske bara behöver skaffa en ryggrad.- Jag tänker säga något i denna intervju som jag inte sagt till någon annan. Ibland känner jag mig riktigt ängslig för att säga min åsikt när feminism kommer upp för att jag är rädd för att bli baktalad av kvinnor på sociala medier. Och då är det nåt som inte stämmer. Visst, ibland kan det vara män också. Men vissa kvinnor är bara så otrevliga. Jag försöker att göra mitt bästa. Jag har en röst. Jag tror på jämställdhet och jag vet att jag har mer makt att nå ut till folk än andra. Jag blir bara så rädd för att folk ska vara elaka. Ingen vill försätta sig i ett sådan situation.

Säsong 6 är spännande på så vis att inte ens bokläsarna vet något om handlingen och det är ytterst lite skaparna låter oss få veta innan den stora säsongspremiären den 25 april på HBO Nordic. Vad vi vet är att flera karaktärer dog i senaste säsongen, vilket betyder att intrigen tätnar kring vem som kommer att sitta på tronen i slutändan.

Apropå döda karaktärer: vad svarar Maisie på frågan om Jon Snow lever?

- Nä. Det säger jag helt ärligt.

Håller du med Maisie Williams tankar om feminism? Är du glad över att hon får göra mer action i Säsong 6?
| 6 april 2016 15:00 |