Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

22 oktober 2014 | 17:00

"Maffiabröder"-skådis stämmer "The Simpsons på 250 miljoner dollar

Skådespelaren Frank Sivero hävdar att den tecknade serien plagierat hans rollfigur Frankie Carbone. Och nu vill han ha betalt för det.
Här är bakgrundshistorien lite fylligare: 1990 gjorde Martin Scorsese och Nicholas Pileggi film av Pileggis bok "Wiseguy". Resultatet:  filmklassikern "Maffiabröder". Frank Sivero spelade rollen som gangstern Frankie Carbone i den. Följande år, 1991, gjorde Louie, en mafioso som jobbar under bossen Fat Tony entré i "The Simpsons".

Efter det har Louie synts i ungefär ett dussin till avsnitt genom åren. 

Och nu, 23 år senare, blir Sivero varse om vissa likheter rollfigurerna emellan, går bananer och stämmer både "The Simpsons"-skaparna och Fox (som sänder serien). På nätta 250 miljoner dollar, alltså närmare 1,8 MILJARDER svenska kronor. 


En av punkterna handlar om att "The Simpsons"-producenten James L. Brooks mycket väl visste vem Sivero var, de hade tydligen bott i samma område och att han utifrån det kunna studera och kopiera Siveros uttryck till "The Simpsons".  

Och: "The Simpsons har fortsatt använda Siveros utseende och likhet i kommersiella syften utan att Sivero givit sitt tillstånd till och utan att de kompenserat Sivero."  

Fox har ännu inte kommenterat det hela, skriver Deadline, men frågan som infinner sig är: okej för att de två figurerna är lika varandra, men även om så är fallet - är det inte i första hand Nicholas Pileggi och Martin Scorsese som då skulle kunna hävda plagierande och inte skådespelaren som endast spelade rollen?

Vad säger ni? Har Sivero någon chans? 
| 22 oktober 2014 17:00 |