Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 april 2022 | 07:35

Mads Mikkelsen tar över rollen som Grindelwald: "Vill inte kopiera någon"

Den danske skådespelaren ersätter Johnny Depp i nya Harry Potter-spinoffen.
När "Fantastiska vidunder"-franchisen återvänder på vita duken idag är det med en uppmärksammad skillnad. Den onde trollkarlen Gellert Grindelwald spelas inte längre av Johnny Depp. Stormen kring skådespelaren, som började med ex-frun Amber Heards anklagelser om misshandel, fick Warner Bros att sparka ett av sina stora affischnamn.
 
Rollen som Grindelwald spelas nu av danske stjärnan Mads Mikkelsen, och ska man tro förhandsrapporterna är det en klar förbättring. 
 
"Vår nordiska skurkexpert Mikkelsen gör sin tolkning av den sluge Grindelwald med bravur, och han blixtrar specifikt till i de scener som han och Albus har på tu man hand", skriver Charlotte Brange på MovieZine.
  
 

"Det hade varit kreativt självmord"

 
Mikkelsen själv berättar i intervjuer att han var mån om att göra rollen till sin egen. 
 
- Vi visste med detsamma att vi skulle göra rollen min. Att kopiera någon annan som har gjort riktigt bra ifrån sig tidigare, det hade varit kreativt självmord. Det ville vi hålla oss ifrån. Men självklart med en viss brygga till det förflutna. Vi behöll en viss fåfänga hos rollfiguren, säger skådespelaren till kino.dk
 
I den tredje "Fantastiska vidunder"-filmen passade man på att ändra Dumbledores utseende, men också fördjupa hans relation med Albus Dumbledore, spelad av Jude Law. Här hintas det ytterligare om deras romans i unga år. Kan relationen utforskas närmare i framtida filmer?
 
- Jag tror att den mest indikeras, säger Mikkelsen. Precis som fallet var i de tidigare filmerna. Här berör vi det lite mer. Men tanken var inte att göra det till ett tungt tema. Det är inget statement. De är bara två människor som delar ett förflutet, med både kärlek och smärta. 
 
 
I "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter" tvingas Dumbledore att samla ihop modiga trollkarlar och häxor för att sätta upp motstånd för den farlige Grindelwald, som håller på att få allt mer makt i trollkarlsvärlden.
 
Filmen går upp på bio idag. 
| 8 april 2022 07:35 |