Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

13 april 2014 | 11:01

"Mad Men": vad som hänt och vad som väntar

I kväll startar "Mad Men" sin sjunde och sista säsong i USA. I Sverige kan du se säsongsstarten redan i morgon.

De som är premiumkunder hos Kanal 9 får tillgång till avsnitten förmiddagen efter sändning i USA, då i Kanal 9 Play. Den som vill se "Mad Men" i vanliga Kanal 9 får vänta till 27 april.

När "Mad Men" tog farväl senast var det Thanksgiving 1968 och förändringens vindar hade blåst styv kuling över alla i serien. När det nu drar igång igen är det januari 1969 och president Nixons installationsceremoni.

Men det var ett tag sedan sist så här kommer en uppdatering, via TVGuide, om var Don, Pete, Peggy och de andra stod när det senast begav sig - och vad som väntar dem i finalsäsongen (som är uppdelad i två, andra omgången sänds först 2015).

Don Draper (Jon Hamm)

Vad som hänt: Don var otrogen mot Megan (Jessica Paré) med en av grannfruarna (Linda Cardellini) - och hans dotter Sally (Kiernan Shipka) kom på dem. Plågad av skuldkänslor försökte Don gottgöra sina tidigare synder genom att öppna upp om sin uppväxt på horhus både för sina barn OCH för sina partners på Sterling Cooper & Partners. Det sistnämnda mitt under ett säljmöte, vilket resulterade i att Don tvingades ta tjänsteledigt - på obestämd tid.

Vad som väntar: "Vad den här säsongen handlar om är konsekvenser och det man kommer få se är en Don som försöker fixa både sitt personliga liv och röran han lämnade efter sig på jobbet", säger "Mad Men"-skaparen Matthew Weiner.

Megan Draper
(Jessica Paré)

Vad som hänt: Fastän Megan åtnjöt framgångar i och med sin roll i såpan "To Have and to Hold" blev hon alltmer missnöjd med äktenskapet med Don. När han drog tillbaka löftet att flytta med henne till Kalifornien, där fler roller skulle vänta, stormade hon ut och lämnade deras framtid tillsammans osäker.

Vad som väntar: "Makten i deras förhållande har ändrats allteftersom Megan mognat", säger Weiner. "Dons romantiska fantasier förstördes av att hon hade en egen vilja och egna drömmar... men jag tror att han verkligen älskar henne och på grund av vad det nu kan vara - skuld, skam, önskan att bli älskad igen - så har hon just nu övertaget. Den som kan ge förlåtelse har alltid större makt än den som ska bli förlåten."

Peggy Olsen (Elisabeth Moss)

Vad som hänt: Efter att ha lämnat Sterling Cooper Draper Pryce i femte säsongen, blev hon indragen igen när hennes firma slogs ihop med SCDP, för att kunna komma åt ett Chevy-konto. Peggy drogs sedan mellan sin gamle läromästare Don och sin nya kreativa mentor Ted (Kevin Rahm), som hon även blev involverad med privat, fast han var gift. Även om Peggy verkade redo att ta över efter att Don tvingats gå blev hon djupt sårad när Ted gjorde slut på affären och avslöjade att han skulle leda det nya Sterling Cooper & Partners-kontoret i Kalifornien.

Vad som väntar: Enligt Weiner kommer Peggy fortfarande ha känslor kvar för Ted när säsongen börjar men hon kommer fortsätta vara fokuserad på sin karriär. "Peggys story är en konstant mix av vad som är bra för Peegy som person och vad som är bra för Peggys karriär - och de två har inte gått bra ihop alls". Hon kommer dock råka ut för fler besvikelser på åtminsone den ena fronten ganska direkt...

Pete Campbell (Vincent Kartheiser)

Vad som hänt:
Pete fick konkurrens på kontoret av den fjäskige Bob Benson (James Wolk) som visade sig vara en bedragare. Petes mor dog under mystiska omständigheter till havs och han hade en affär som ledde till att hans äktenskap gick i spillror. Han bestämde sig därefter att även han flytta till Kalifornien och hålla i Sunkist-kontot byrån fått.

Vad som väntar: Trots att Pete är en riktig New Yorker trivs han som fisken i vattnet på soliga västkusten. Han är fortfarande samma ambitiösa klättrare som förut men Kartheiser tror ändå att Pete verkligen försöker en annan väg: "Att börja om på nytt kan ibland vara det bästa sättet för då kan du skapa dig en annan identitet. Och ett litet tag kan du lura alla - till och med dig själv".

Roger Sterling (John Slattery)

Vad som hänt: Roger var med och såg till att mötet med Chevrolet blev av och därmed ihopslagningen av de bägge byråerna. Men sedan lämpade han över det mesta av ansvaret till Jim Cutler (Harry Hamlin). Efter att ha gjort otaliga försök att få tillbaka Joan (Christina Hendricks) gick hon med på att låta honom börja träffa sonen Kevin, som de fått tillsammans i smyg.

Vad som väntar: Ända sen han trippade på LSD i säsong fem har Roger varit på jakt efter samma insikt han upplevde under drogruset. "Han börjar få något av en livskris", säger Weiner. Detta leder till nya vanor, exempelvis i sängen. "Han är öppen för allt!", säger Weiner.

Joan Harris (Christina Hendrick)

Vad som hänt: Joan blev ursinning på Don när han sade upp kontraktet med Jaguar som hon och Pete jobbat så hårt med - och som hon dessutom haft ofrivilligt sex med en Jaguar-höjdare för att få. Hon fick en ny bästis i Bob Benson. Hon tog också saker i sina egna händer genom att ta ett inofficiellt möte med kosmetikföretaget Avon, men hade det inte varit för Peggy hade allt gått åt skogen.

Vad som väntar: Joan kommer fortsätta söka större utmaningar och få mer ansvar den här säsongen, men den största förändringen för henne händer i hennes privatliv. "Hon har slutat bry sig - och vilken frihet det är - om hur saker framstår", säger Weiner. "Vi kommer få se Joan försöka göra det bästa av det hon varit med om och mer våga vara sig själv."

| 13 april 2014 11:01 |