Film

Skribent

MovieZine

23 september 2019 | 13:15

"Mad Max" får äntligen visas på svenska biodukar

Det tog bara 40 år att få upp George Millers våldsamma, stilbildande actionfilm på bio - helt oklippt.
Tro det eller ej, men ikoniska "Mad Max" har aldrig visats på bio i Sverige. Nu är det äntligen dags - i helt oklippt version!
 
Lagom till 40-årsjubileet lanseras "Mad Max" på svenska biodukar. Filmen blev totalförbjuden i Sverige tre gånger, tre olika år av dåvarande Statens Biografbyrå. Varje gång försökte filmbolaget att klippa ned filmen och tona ned våldet, men de fick avslag gång på gång.

I fredags granskade Statens medieråd "Mad Max" på nytt, med följande beslut (varning för spoilers):
 
 
Detta är historien som skapade en av filmvärldens mest ikoniska hjältar - Mel Gibson som den hämndlystne snuten Max Rockatansky - och satte ribban högt för genren av postapokalyptiska filmer. I den här första delen har civilisationen ännu inte gått under helt, och Max är en familjefar som jagar mc-gäng på australienska landsvägar, men det dröjer inte länge innan saker och ting spårar ur.

George Millers stilbildande actionrulle är en av filmhistoriens mest lönsamma filmer. Med en budget på endast 350 000 dollar spelade den in över 100 miljoner dollar fram till december 1982.

"Mad Max" får biopremiär den 1 oktober 2019. Den kommer visas i följande städer: Gävle, Göteborg, Helsingborg, Iggesund, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå Lund, Malmö, Norrköping, Ronneby, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Örebro (fler kan tillkomma).
| 23 september 2019 13:15 |