Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 maj 2022 | 10:20

Lukas Moodysson filmar uppföljare på "Tillsammans"

Den svenska dramakomedin får en uppföljare som utspelar sig tjugo år senare - på 90-talet.
Lukas Moodysson återvänder till det brokiga kollektivet som vi mötte i hans andra långfilm "Tillsammans" från år 2000. Gustaf Hammarsten och Shanti Roney är två av skådespelarna som återvänder. Projektet presenterades under Film i Västs presskonferens i Cannes på fredagsmorgonen. 
 
Där originalfilmen utspelade sig år 1975 tar handlingen ett stort kliv framåt och utspelar sig 1999. 24 år senare har kollektivet förvandlats till världens minsta, och storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. 
 
- "Tillsammans 99" ska bli världens sorgligaste komedi. Den ska handla om att bli gammal, blicka bakåt, ångra allt man gjort, eller ångra ingenting, ligga vaken på nätterna och sakna någon man inte träffat på tjugo år, längta tillbaka, längta framåt. Och om kollektivet - det har krympt drastiskt, det är inte många som bor där nu. Nästan alla har gått skilda vägar. Vad har det blivit av dem? Har det gått bra eller dåligt? Vem är det som har blivit berömd och vem har hamnat på dårhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet eller är de döda? Äter Göran fortfarande gröt?, säger Moodysson.
 
Fler skådespelare kommer att presenteras närmare inspelningsstart i augusti. 
| 20 maj 2022 10:20 |