Serie

Skribent

Alexander Kardelo

24 december 2021 | 07:00

Kristofer Hivju om Beck, rollen i "The Witcher" och sin norska jul

Ho ho ho! Bakom den sista luckan i MovieZines julkalender gömmer sig ingen mindre än vår norske jultomte Kristofer Hivju.
Under december har vi MovieZine släppt en ny intervju varje dag. Vår egna lilla "intervjulkalender" har inkluderat både korta och längre snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare. Vi avslutar med tomten själv, eller iallafall det närmaste vi kunde hitta: norske Kristofer Hivju, som är dubbelt aktuell just nu, som vildsvin i "The Witcher" och som snäll snut i nya Beckfilmer.

Vi hann såklart även prata lite om Tormunds öde i "Game of Thrones", och vilka jultraditioner som är ett måste i Norge.

Snart är du med i en ny Beckfilm. Steinar är tillbaka! Du har blivit en väldigt populär karaktär sen du Kom in för några år sen. Vad tror du det beror på, att publiken har tagit Steinar till sina hjärtan?

- En bra fråga. För han är på alla vis raka motsatsen till Gunvald. Men allt handlar om att hitta en kontrast till Martin Beck, eller hur? För om man har två karaktärer i ett rum, och det är spännande bara för att det är de två i rummet, så har du något bra på gång. Man kan säga att Martin Beck är inkarnationen av Sverige och Steinar är Norge. Han är arketypisk norsk medan Martin Beck är mer ordning och reda. Det är kul att se.

- Det trevliga med Steinar är att han inte är alkoholist, han är familjefar sedan länge... Han följer inte de vanliga krim-klyschorna.

Tycker du om att spela honom? Det måste ändå kännas kul att komma tillbaks gång på gång.

- Ja, jag älskar honom. I en serie får man möjlighet att utveckla en karaktär för varje säsong. Och det är en gåva för en skådespelare. Så ja, jag älskar Steinar! Haha.

Vad handlar den nya filmen "Beck - Ett nytt liv" om?

- Dansk maffia är involverad, så mycket kan jag säga. Beckfilmerna ska man inte veta så mycket om. Men det är en helikopter med (skratt). Och Beckgruppen har ju blivit större med karaktären Oskar, spelad av Martin Wallström. Sen kommer jag tillbaka, så vi har en stark grupp. Och alla har sina egna metoder. Martin, Oskar, Steinar och Alex har alla sina egna metoder och det skapar friktion.
 
Large c9272a3615f876deafaa5bfb7283ddc5 beck
Steinar är tillbaka, och våren 2022 ska fyra nya Beckfilmer spelas in.
 
Är tanken att du är tillbaka i de fyra nya filmerna, hela säsongen?

- Jag är med i fler filmer än denna, så mycket kan jag säga. Och jag ska på ny inspelning i februari. Det är lite lättare för de som bor i Stockholm att filma Beck, jag reser från Norge och restriktionerna har varit jobbiga. Vi gör vårt bästa.

Så det är en ny säsong som spelas in i februari? Fyra nya filmer?

- Yes. Beck fortsätter för evigt!

Vad tror du får Peter Haber att komma tillbaka gång på gång? Han har gjort det här sedan 1997.

- Jag tror att hela serien fick ett nytt liv efter att jag kom in. Den började sändas i nya länder, den hamnade på C More. Mycket skedde runtomkring den perioden vilket gav projektet ny energi. Beck-succén når långt utanför Sveriges gränser. Det är störst i Tyskland. Det visas i Frankrike. I England har det blivit enormt. Det sänds i USA. Beck är känt över hela världen! Folk fastnar för en ny filmserie och plötsligt inser de att det finns femtio filmer. Det finns oändligt med material. Det går verkligen att vara en Beck-nörd.

- Jag tror att en engelsk tidning skrev vid lanseringen på BBC4 att "det här är den nya vågen av Scandinavian Noir". Men det är inte alls en ny våg, det är första vågen! Haha.

Du som kommer från Norge, kände du till Beck sen tidigare?

- Ja, ja. Beck har visats i Norge från dag ett. Norge har en väldigt stor kärlek för krim. Men det är en bra fråga. För hur kommer det sig att Beck är världshistoriens längsta film-franchise? Så är det ju. Det finns tv-serier med fler avsnitt, men inga filmserier på femtio filmer. Du har Godzilla och James Bond, några ligger på 40 och några på 20 filmer. Men Beck är ett mysterium.

- Beck uppfinner inte hjulet på nytt. Den är trogen sin genre och sitt mål. Målet är inte att visa hur omvärlden ser ut. Det finns många kriminalserier som går ut på "här är ondskan, och här är snillet som ska bekämpa det onda". Det kan vara en galen massmördare eller andra slemmiga människor. Men Beck undersöker kärnan bakom brottet. Frågan är inte om vem som gjorde det, utan varför.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
"Jag förstod inte att jag skulle spela vildsvin", säger Hivju om rollen i "The Witcher".
 
Men du har just haft en annan stor premiär, du är med i andra säsongen av "The Witcher" på Netflix. Vem spelar du?

- Jag spelar Nivellen, en gammal vän till Geralt, häxkarlen alltså. Han och Ciri kommer på besök till hans herrgård. Men saken är att Nivellen har förändrats. Han ser ut som en blandning av vildsvin, björn och människa. Det ligger en förbannelse över honom efter något han gjorde för längesen. Han försöker skylla det på sin gamle vän Geralt. Det är en slags film i filmen, ett avsnitt som nästan är helt fristående. Det handlar bara om att bygga karaktärerna och lära känna dem mer. Det var ett äventyr, det är ju en gigantisk Netflix-show med obegränsad budget.

Du är visserligen van vid stora serier med stora budgetar. Kändes det tryggt att kliva in i en fantasyvärld på nytt, eller var "The Witcher"-upplevelsen helt annorlunda mot "Game of Thrones"?

- Skalan på produktionen är densamma, och det var många av samma människor i teamet. På så sätt är det likt. Men "The Witcher" är mer fantasy än "Game of Thrones", det är en serie med mer magiska element och det finns nästan ingen begränsning. I "Game of Thrones" tror ju inte karaktärerna på magi från början. De trodde inte på White Walkers, de trodde bara på gamla myter. Eller hur? I "The Witcher" är det en del av premissen, att magi är verkligt.

Som sagt, du har ett speciellt utseende som Nivellen. Krävdes det många timmar i sminket eller hur gjorde ni?

- När jag hade fått rollen så hade jag inte fattat att jag skulle vara ett vildsvin, haha! Jag hade bara läst om en karaktär som var full av värme, vitsigheter, hemligheter, skam, ånger och mycket kärlek. Jag älskade karaktären. Men det finns så många spel och böcker och mycket att läsa på om karaktärerna. Det blir som att porträttera en verklig person. Det finns redan så många bilder av karaktären att man måste förhålla sig till det fansen redan sett. Man måste hitta hans DNA.

- Det var prostetik till 95 procent. Det hade gått att skapa en CGI-figur, som de gjorde i "Skönheten och odjuret". Men de valde istället att gå den andra vägen, som är mycket dyrare och svårare, men det låter mig interagera och spela mot de andra skådespelarna. Då kunde jag skapa den karaktären och styra hans uttryck mycket mer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Kärleken är svår.
 
Jag måste också fråga om "Game om Thrones", där din karaktär blev en stor favorit för många fans. En hel del var missnöjda med hur serien slutade. Men vad känner du kring Tormund, är du nöjd med hans resa? Eller hade du hellre sett att han och Brienne blev tillsammans i slutet?

- Bra fråga. Nej, jag var nöjd med min resa. Som för alla seriens karaktärer så är det inget lyckligt slut. Det går dåligt för alla. Se på "Mad Men" som exempel. Den börjar med en man som faller, i introsekvensen, och serien handlar om det: en 60-talsman och hans fall. Eller i "Breaking Bad" eller i "Sopranos" och alla de stora serierna. Det ska gå dåligt för karaktärerna.

- Det fanns aldrig något hopp för de två oavsett. Brienne har aldrig uppvaktat Tormund. Så det var bara att glömma.

Hur firar du jul? Hur ser ett typiskt norskt julfirande ut?

- Jag ska upp till Vestlandet. Vi går ut i skogen, hugger ned en gran, sätter ljus på den och så äter vi god mat med familjen. Så det är en ganska traditionell jul. Vi drar inte till LA och ser på palmer, haha.

Vad har du för ett måste på julbordet?

- Vi norrmän är ju galna i ribbe. "Revben" som ni kallar det. Men ni äter det året om, vi äter det bara på julafton. Men jag är väldigt förtjust i kött, jag älskar innerfilé av hjort.

Här i Sverige är "Kalle Ankas jul" en kär tradition för många. Har ni något liknande i Norge, ett tv-program eller en film som alla samlas kring?

- Vi tittar på något som heter "Tre nøtter til Askepott". Det är en tjeckisk film från tidigt 70-tal, men en norsk berättare gör replikerna till alla karaktärer. Det är en gammal, gammal film som för övrigt fick en remake i år som jag är med i. Sen är det Kalle Anka också givetvis, vi ser många av samma saker som ni. Och vi ser också "Grevinnan och betjänten" dagen före julafton. Norrmän har ett skämt om att den handlar inte om nyårsafton. Den norska traditionen är att se den vid jul.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Samma procedur varje år - men i Norge är det runt jul man ser "Grevinnan och betjänten".
 
Vad hopppas du att hitta under granen i år?

- Jag är ingen materialist. Det finns få saker jag behöver. Du kan ta ifrån mig allt jag äger, utom mitt iCloud-konto där jag har alla mina dokument. Du kan bränna mitt hus och det kommer inte påverka mitt humör nämnvärt. Jag är inte så fäst vid saker.

Bra inställning! Vad tar du med dig från 2021, vad är ditt bästa minne i år?

- Jobbmässigt var det väldigt fint att filma de nya Beckfilmerna. När hela världen slutade att fungera så fortsatte Beck. Jag tror att Beck var den enda filmproduktionen i hela världen som fortfarande pågick. Och som jag sa till mina kollegor: "Vi ska vara tacksamma som får möjlighet att jobba!" Jag har också använt tiden till att skriva ett album. Jag skapar musik. Jag gjorde det förr i tiden och nu gör jag det igen. Jag har också spelat in en del filmer som kommer ut 2022.

Vad är den bästa filmen eller serien du såg under 2021?

- Oj oj... Jag har inte hunnit gå på bio. Jag ser mest tv-serier. Jag gillade "Dopesick" senast. "Succession" är alltid ett nöje. "Money Heist" har varit kul att följa. Jag provade några av Marvelserierna också. Men jag är dålig på film i år. Jag kollade igenom Golden Globe-nomineringarna och hade inte ens sett hälften. Det kommer så mycket nya saker hela tiden! Då kan man alltid återgå till Beck och så vet man vad man får, haha.

Kristofer Hivju är aktuell i "The Witcher" säsong 2 (ute nu på Netflix) och i "Beck - Ett nytt liv" (premiär på C More 25 december).
| 24 december 2021 07:00 |