Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 maj 2022 | 21:45

Lucasfilm efter "Solo"-floppen: "Vi har lärt oss en läxa"

Kathleen Kennedy säger att man inte kommer byta ut skådespelarna i ikoniska roller som man gjorde med Han Solo.
Även efter 45 år fortsätter Star Wars vara en stark och mycket populär franchise. Men det är inte utan sina floppar. 
 
Trots Disneys hårdsatsning på nya filmer och tv-serier i rymd-franchisen är det inte allt som går hem hos fansen, och vi behöver bara titta på 2018 års "Solo: A Star Wars Story" för att hitta en flopp. Den påkostade filmen spelade knappt in 400 miljoner dollar på bio - långt ifrån tillräckligt för att gå med vinst. Och Lucasfilms VD Kathleen Kennedy tror sig veta varför.
 
I en intervju med Vanity Fair antyder Kennedy att det var ett misstag att sätta en annan skådespelare i den ikoniska rollen som Han Solo, tidigare spelad av Harrison Ford. 
 
- Det kommer alltid ögonblick längs vägen där man lär sig saker. Nu känns det klart och tydligt att vi inte kan göra så.
 
Frågan är dock om Kathleen Kennedy och Lucasfilm verkligen tagit rätt lärdomar av "Solo: A Star Wars Story"? Producentens citat har väckt en stark debatt bland Star Wars-fans på Twitter som menar att Alden Ehrenreich var långt ifrån filmens stora problem. Kanske var det så att alla problem bakom kulisserna, där regissörerna bland annat byttes ut, fick filmens kvalitet att sjunka. 
 
"Alden Ehrenreich är perfekt som en ung Han Solo" skrev jag i min recension efter premiären i Cannes 2018. "Men ett svagt manus gör det svårt att verkligen bry sig om allt laser-pangpang på vita duken". 
 
Disney har på senare år satt sina filmplaner på paus medan tv-serierna går framåt i hyperfart. Närmast får vi se vad Obi-Wan Kenobi har haft för sig sen sist i en miniserie med premiär nästa vecka. Unge Kenobi spelas återigen av Ewan McGregor som tog över en rollfigur tidigare gestaltad av Alec Guinness (ännu ett lyckat byte av skådespelare, eller hur?).
| 17 maj 2022 21:45 |