Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 november 2018 | 11:00

Lübeck 2018: Christer Fuglesang inspirerar i "Rymdresan 3D"

Den svenske astronauten har landat på Nordic Film Days i Lübeck. I "Rymdresan 3D" guidar han publiken på den Internationella Rymdstationen i en unik 360-graders filmupplevelse.
Mitt på torget i Lübeck står en enorm uppblåsbar igloo. Den kallas Fulldome, den mobila 360-gradersbiografen som dykt upp lagom till festivalen Nordiska Filmdagar. Inuti står ett tjugotal strandstolar där man får lita sig tillbaka och titta rakt upp mot taket, en cirkulär och nästan omslutande bioduk som påminner om en liten version av Cosmonova i Stockholm.
 
 
Kortfilmer och animerat står på schemat - och när jag kliver in i igloon är det dags att transporteras iväg på en halvtimmes rymdtur med självaste Christer Fuglesang. Den svenske astronauten berättar om hur han lockades till det annorlunda yrket, som de flesta barn någon gång har drömt om, i svenskproducerade "Rymdresan 3D".
 
Med datorgrafik bjuds vi på en guidad tur ombord på Internationella rymdstationen, detta unika projekt där astronauter från hela världen samarbetar för att forska kring rymden. Fuglesang berättar om sina erfarenheter ombord och delar med sig av foton, videos och anekdoter. Och ja, självklart får vi svar på den viktiga frågan: hur uträttar man egentligen sina toalettbehov i viktlöshet?
 
Large 2cbc61d46ae755f51b39bfc0251de23f fuglesang
 
Animationerna av Norrköpings-baserade Visualiseringscenter är i lite väl enklaste laget. Någon Holywoodbudget är det inte tal om, och ibland ser filmen ut som en cheesy skärmsläckare från 1999. Men samtidigt lyckas filmen, och Fuglesangs berättelse, ge en känsla för det osannolika tillvaron på den klaustrofobiska rymdstationen, och väcka en känsla av beundran inför hur spektakulär Jorden faktiskt är sett från rymden.

Det här är ju ingen ny "First Man", även om Fuglesang helt klart förtjänar en egen påkostad biopic han också. Men som en dokumentär, riktad främst mot en barnpublik, är "Rymdresan 3D" en både pedagogisk och inspirerande saga från verkligheten.
| 3 november 2018 11:00 |