Film

Skribent

Rebecca Unnerud

22 september 2013 | 11:01

Litterära förlagor är Daniel Alfredsons grej

MovieZine hann ställa några till Daniel Alfredson om "Skumtimmen" innan han åker och filmar med Sir Anthony Hopkins.

Johan Theorins "Skumtimmen" är långtifrån den första romanen Daniel Alfredson tar sig an. Han har exempelvis regisserat Millenium-filmerna "Flickan som lekte med elden", "Luftslottet som sprängdes" och "Beck"-filmerna "Roseanna" och "Mannen på balkongen" tidigare. Han vet därför att en film som görs med en roman som förlaga per automatik innebär höga förväntningar från läsarna. "Skumtimmen" har många trogna fans bland både läsare och kritiker.

- Det var en utamning men om man tycker om historien (som jag gör) så hjälper det till mycket. Även om jag har gjort min egen tolkning så är jag trogen romanen. De som har läst boken kommer absolut att känna igen sig.

Filmen handlar om Julia (Lena Endre) som aldrig har förlåtit sin far, sjökaptenen Gerlof (Tord Peterson), som hon anser vara skyldig till sonen Jens död. Gerlof håller sedan flera år på med en egen utredning om pojkens död då han misstänker att den mytomspunne mördaren Nils Kant kan ha något med Jens försvinnande att göra. Kant är sedan länge begraven, men han sägs ändå vandra på Alvaret i skymningen (skumtimmen).

Ystad, Gotland och Fjällbacka... nu är det Ölands tur att få spela en roll i svenska deckare. De flesta scenerna är inspelade på den avlånga och platta ön. Att stå på Stora alvaret beskriver Daniel som att "få en spark i magen" och han hoppas snart få återvända till ön igen.

Är det bestämt att de övriga böckerna av Johan Theorin ska filmatiseras?

- Inget som jag vet. Det är upp till producenten.

"Tic Tac" är en av mina svenska favoritfilmer, vilken/vilka av dina filmer är du extra stolt över?

- Tack! Ja, "Tic Tac" är en av de, den var väldigt udda och häftig för sin tid. Även "Dödsklockan" (TV-film, baserad på Kerstin Ekmans roman, med Anders Ekborg och Keve Hjelm red.anm) är en favorit.

Du ska ju filma med Anthony Hopkins i höst, berätta.

- Jag ska filma "The Kidnapping of Freddy Heineken" som bygger på den verkliga händelsen från 1983 då bryggerijättens Heinekens grundare kidnappades.

Har ni börjat än?

- Då skulle jag inte stå här, säger Daniel med ett leende.

Vilken svensk film ser du mest fram emot i höst?

- Kjell-Åke Anderssons "Mig äger ingen".

"Skumtimmen" får biopremiär 27 september.

| 22 september 2013 11:01 |