Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 februari 2022 | 20:00

Mello-aktuella Liamoo om favoritfilmerna och skådisdrömmen

MovieZine tar tempen på årets artister i Melodifestivalen. Turen har kommit till Liamoo, som berättar om sina skådespelardrömmar och tipsar om gråtfilmer.
24-årige artisten Liam Cacatian Thomassen, känd som Liamoo, vann Idol år 2016 och har sedan dess deltagit i Melodifestivalen två gånger - båda gångerna med en plats i finalen. På lördag är det dags igen - då får han inleda den andra deltävlingen med låten "Bluffin'". MovieZine ringde upp för att höra mer om hans nya bidrag, men också få tips på några riktigt bra filmer.

Du har varit med i Melodifestivalen två gånger förr. Vad kan du berätta om ditt nya nummer?

- Jag kommer inte komma tillbaka med samma sak som jag gjort förut. Utan det blir något nytt. Det blir Liamoo 2.0, så det känns verkligen kul att man kan komma tillbaka och ge ännu mer. Det är verkligen det jag känner att jag vill göra. Lite som en revansch. Det är klart man är nöjd med vad man har gjort förut, men man vill ge ännu mer. Det ska bli skoj!

Hur låter då Liamoo 2.0?

- Oj, hur ska man beskriva det här... utan att spoila för mycket? Jag är mycket mer personlig, skulle jag säga. Artisten är ju Liamoo men jag lägger in väldigt mycket Liam i det hela. Jag delar gärna med mig av mina historier och bjuder på mig själv. Positiv energi. Och försöker att inte låta nervositeten blockera det jag vill framföra.

- Det kändes verkligen som att jag och den här låten, "Bluffin'", verkligen fann varandra. Den kändes som menad för mig att göra.
 
Liamoo tävlade med Hanna Ferm i Mello 2019
 
Vad tror du krävs för att vinna hela Melodifestivalen? Vilka ingredienser behöver låten ha?

- En väldigt svår fråga. Det är så olika hela tiden. Det är det läskiga men samtidigt det charmiga med Melodifestivalen, att man aldrig riktigt vet. Det är inte samma koncept och samma hemliga krydda som går hem varje gång. Det är där och då. Jag vet inte... Det är ett hemligt recept.

Är du med för att vinna eller för att visa upp dig som artist?

- Att få representera sitt land hade varit den största äran som finns. Att gå hela vägen hade varit så kul. Jag är inte med bara för att visa mig som artist, utan jag är med för att få testa chansen att få representera. Det hade varit superskoj. Det är en sak som vi artisterna inte får avgöra. Vi kan bara gå upp och göra vårt bästa, och svenska folket får avgöra vad de tycker. De brukar ju vara väldigt bra på att välja ut det de tycker är starkast att skicka till Eurovision.

Brukar du själv kolla på Melodifestivalen annars?

- Ja, det har alltid varit en tradition hemma. Även Idol, men framför allt Mello. Det är kul att titta på Melodifestivalen för att det sedan leder till Eurovision, som är the Big thing. Där är det istället länder som tävlar mot varandra och det är superspännande. Det har man tittat på sen barnsben. Så det är väldigt overkligt att få vara med i Melodifestivalen själv.

Vem är för dig det mest ikoniska bidraget?

- Många svarar säkert likadant, "Heroes" eller "Euphoria". Av de två skulle jag nog säga "Euphoria". Just på grund av det här stöket som händer precis i början av låten. Det är som en stor trombon och hela arenan blinkar. That's power! Därför är den väldigt ikonisk. Och både hon och Måns tog hem hela grejen. Loreen var mitt första "wow".
 
Franska filmen "De ovanliga" från 2019
 
Eftersom vi skriver mycket om film och tv måste jag fråga dig: är du mer en film- eller serienörd?

- Jag har faktiskt sen barnsben alltid haft en dröm om att bli skådis. Den drömmen kom långt innan musiken kom in i mitt liv. Men jag skulle säga att jag är mer av en filmsnubbe. Jag måste se hela grejen på en gång. Tittar jag på en serie så kan jag lätt sluka flera säsonger. Jag fastnar. Jag är en snubbe som gillar att titta på serier och film, men jag skulle nog sätta film främst.

Vad var det senaste riktigt bra du såg?

- Senast? "En oväntad vänskap". Den franska filmen. Men den är inte så ny. Men sen fastnade jag för en film som är gjord av samma människor: "De ovanliga". Den handlar om några män som tar hand om handikappade barn, och låter dem skina på sitt sätt. Den är riktigt fin! Det är nog enda gången jag har gråtit till en film. En tredje film jag gillar är "The Blind Side", med Sandra Bullock. Om den stora snubben som kommer från ghettot och teamar upp med en rich Hollywood wife. Den är helt amazing.

Du gillar gråtfilmer alltså?

- Ja, men också att de är baserade på sanna historier. Det jag gillar med dem är att de är människor som kommer från olika miljöer men ändå håller samman och arbetar ihop. Det är väldigt fint.
 
Sandra Bullock och Quinton Aaron i "The Blind Side"
 
De här skådespelardrömmarna, är det något du tänker försöka följa?

- Hade jag fått förfrågan så hade jag definitivt tackat ja. Den drömmen har funnits sen barnsben... men det är lite som att leta efter en dörr i ett mörkt rum. Jag vet inte riktigt var jag hittar den, förstår du? Så jag fokuserar på musiken istället. Kommer det så kommer jag definitivt att öppna den dörren?

För oss som sitter hemma och tittar på lördag: hur ser den perfekta Mellokvällen ut?

- Det är inget tvång att du behöver titta med någon på Melodifestivalen. Du kan titta själv. Men det ska vara snacka, eller mycket mat. Du ska ha något gott att äta på och dricka på. Och en jävla massa färg! Glitter. Klä dig i något roligt. Var extra! Man ska bara vara extra den kvällen. Även om man sitter hemma så ska man känna som att man är där. Det är det jag tycker Melodifestivalen är bra på och står för - att alla får vara med. Det är riktigt nice. Så, ett glatt humor och jävlar, så ska vi festa!
 
Melodifestivalen sänds lördagar 20:00 i SVT.
| 11 februari 2022 20:00 |