Film

Skribent

MovieZine.se

10 april 2013 | 19:01

Lever "Star Trek Into Darkness" upp till hajpen?

I veckan fick vi som några av de första i världen se en halvtimme ur "Star Trek Into Darkness". För att kunna göra en så rättvis bedömning som möjligt lät vi MovieZine-läsaren Vian Tahir, en inbiten Trekkie, att berätta om hennes reaktioner efter klippet.

The profit from the many outweighs the appreciation of the trekkies.

Om du som jag är ett inbitet Star Trek-fan har du nog hängt med i spekulationerna kring Benedict Cumberbatchs karaktär. Jag har precis sett 34 minuter av "Star Trek Into Darkness" och jag vet fortfarande inte vem John Harrison är. Är han kopplad till Khan och de genmodifierade människorna? Jag vet inte. Har han, som jag spekulerat i, någonting att göra med det mytomspunna Section 31? Jag vet inte. Är det en helt ny karaktär i den nya tidslinjen? Jag vet inte.

Det jag däremot vet är att det är dags för mig att släppa taget om det "Star Trek" jag minns.

När den första rebooten av "Star Trek" kom ut 2009 var jag frälst även efter att ha sett filmen. Samtidigt som andra tyckte att det gick alldeles för långt ifrån vad "Star Trek" egentligen var, såg jag filmen som en chans att locka en ny publik och återuppväcka en av mina absoluta favoriter bland science fiction. Då tyckte jag det var härligt sentimentalt att få se mina favoritkaraktärer komma till liv på bioduken igen. Men charmen med att återse alla karaktärer i ny tappning försvinner i uppföljaren. Förväntningarna blir mycket högre nu när sentimentaliteten inte finns kvar.

Den här gången är det nog dags för mig att inse och försonas med faktumet att det "Star Trek" som jag minns och älskar inte är det samma "Star Trek" som jag kommer få se i biosalongen i maj. Det jag kommer få se är en sci fi-action fylld med häftiga specialeffekter och ett Enterprise som aldrig sett snyggare ut. Jag tror definitivt att den har chansen att bli en av sommarens stora blockbusters.

Samtidigt som jag tror att filmen har en stor chans att locka den breda publiken är jag helt klart orolig för hur lite av Gene Roddenberrys anda som kommer finnas kvar. Efter att ha sett den första halvtimmen undrar jag om det normbrytande "Star Trek" med sina filosofiska frågeställningar kring mänsklighet och strävan efter det utopiska samhället är bortglömt. Uppföljaren verkar ha gjorts helt utifrån biointäktvarianten av Spocks filosofi: "The needs of the many outweigh the needs of the few." Det är helt enkelt viktigare att locka en stor publik, än anpassa filmen efter oss trekkies och våra krav på autenticitet.

Trots min oro vet jag att jag kommer vara på plats för premiären, för jag kan fortfarande inte släppa vem denna John Harrison är. Jag som trekkie ser fram emot varenda sekund av specialeffekterna som visar Enterprise på ett sätt som inte gick på 60-talet. Och kom igen, det är ju fortfarande "Star Trek"! Det må vara den komprimerade populärversionen, men det är fortfarande "Star Trek". Sentimental som jag är kan jag fortfarande inte släppa taget om den här episka rymdhistorien.

Vian Tahir

"Star Trek Into Darkness" har världspremiär den 10 maj.

| 10 april 2013 19:01 |