Film

Skribent

MovieZine

1 juli 2021 | 16:30

Lena Olin och Rolf Lassgård spelar in "Andra akten"

Den 5 juli startar inspelningen av "Andra akten" – en berättelse om vänskap, livsglädje och hopp. Folkkära skådespelarna Lena Olin och Rolf Lassgård spelar för första gången mot varann.
Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.
 
Huvudrollerna i "Andra akten" spelas av Lena Olin och Rolf Lassgård, som möts på vita duken för första gången. För regin svarar Guldbaggebelönade Mårten Klingberg, regissör till filmer som ”Min pappa Marianne”, ”Cockpit” och ”Offside”. 

Lena Olin (Eva) har under sin hyllade internationella karriär medverkat i en rad uppmärksammade produktioner. Hennes genombrott kom med ”Varats olidliga lätthet”, som följdes av ”Chocolat”, ”The Reader” och tv-serien ”Hunters” för att bara nämna några. 

Rolf Lassgård (Harald), tvåfaldigt Guldbaggebelönad och en av våra mest folkkära skådespelare, har setts i otaliga roller. Alltifrån prästen Lasse som vågar ta steget och komma ut som Marianne i ”Min pappa Marianne” till råbarkad polis i ”Jägarna” och vresig ordningsman i Hannes Holms tvåfaldigt Oscarsnominerade ”En man som heter Ove”.

- Det här är en berättelse om att våga släppa taget om ambitionen att vara så förbaskat perfekt! Att hitta fram just när vi vågar erkänna oss totalt vilsna. Att få vara mänsklig som människa! Älskar också att huvudkaraktärerna är från "olika planeter" men sammanförs av ödet. Att för första gången få jobba med Rolf är fantastiskt roligt. Tryggt och spännande på en och samma gång. Som att få ihop det med grannpojken! Vilken sommar!, säger Lena Olin i ett pressmeddelande.

- Det ska bli otroligt roligt och spännande att få jobba med Lena! Att tillsammans få dyka in i denna vardagliga men också magiska historia känns mycket lustfyllt. Våra karaktärer kommer från helt skilda världar och är väldigt olika, men när de lär känna varandra uppstår kemi mot alla odds. Att återigen få arbeta med Mårten i ett helt nytt sammanhang är en bonus, säger Rolf Lassgård.

I övriga roller återfinns Charlie Gustafsson, Anneli Martini, Lars Väringer, Görel Crona, Selina Ukkonen med flera. Filmen produceras av Johanna Bergenstråhle för Nordisk Film i samproduktion med Film i Väst och Sveriges Television.

Inspelningen äger rum i Göteborg och Stockholm med start den 5 juli. "Andra akten" får biopremiär hösten 2022.
| 1 juli 2021 16:30 |