Skribent

Patrik Jonsson

2 augusti 2012 | 21:01

Leif G.W. Perssons serie "Bäckström" såld till USA

I veckans TV-nyheter berättar vi att Showtime tar conquistadorerna till TV-rutan och att Joe Carnhan regisserar amerikanska remaken "Those Who Kill".

Leif G.W. Persson och hans romanfigur Evert Bäckström kommer att gå på export till USA, närmare bestämt till skaparen av "Bones", Hart Hanson och kanalen CBS som nyligen köpte upp rättigheterna till "Backstrom" som sedermera kommer att bli seriens titel.

"Bäckström/Backstrom", som i staterna beskrivs som en polisversion av Dr. Gregory House, kommer att bli ett samarbete mellan Hanson, som är satt att skriva manuset och Persson själv, samt hans agent Niclas Salomonsson. Samtliga kommer att stå som producenter. Jag gillar verkligen G.W. och jag hoppas verkligen att Hanson tillsammans med CBS nu kommer att göra honom och för all del även Bäckström, rättvisa.

Showtime, med David Nevins i spetsen, har parat ihop sig med Ron Howard och hans Imagine TV för en storslagen och historisk serie kallad "Conquest". Serien kommer att handla om den spanska conquistadoren Hernan Cortez som ledde den spanska erövringen av Mexico och hans sammandrabbning med Moctezuma den andre, även känd som den siste härskaren av det aztekiska riket. "Conquest" beskrivs som en klassisk krigshistoria som kretsar kring två mycket mäktiga och kraftfulla män, deras folk och om det aztekiska rikets fall samt deras eget. Serien kommer att vara fylld med blod, lust, guld, magi och mytologi enligt
Ron Howard själv som är satt att regissera. Den Oscarsnominerade Jose Rivera ("Motorcycle Diaries") kommer att skriva manuset och bl.a Brian Grazer ska producera.

Om inte en alltför lång tid så kommer ju AMC att mista sina två flaggskepp "Breaking Bad" och "Mad Men" iom att de båda inom något år kommer att vara avslutade. Så då börjar det så klart på att bli dags för kanalen att börja titta på eventuella ersättare och en serie som verkar ligga rätt så bra till för detta är "Area 51". Serien är baserad på romanen med samma namn av Annie Jacobsen och även ifall man ofta förknippar Area 51 med utomjordingar och UFO:n så ska serien i första hand fokusera på mörkläggningar och konspirationer.

Den förra veckan så rapporterades det om att Di Bonaventura Pictures var i startgroparna med att göra en TV-serie av romanen "The Last Policeman" och i våras så fick deras konspirationsserie "Zero Hour" grönt ljus av ABC. Nu har de sålt ännu ett projekt till ABC som går under namnet "Founding Fathers" som är skriven av Rich Dovidio ("Thir13en Ghosts"). Serien beskrivs som en slags "Donnie Brasco" som ska utspela sig Texas, den kommer att fokusera på Nick Keating som, efter att gjort tre turer i Afghanistan, återvänder hem till sin lilla håla i Texas och upptäcker att staden har övertagits av ett medborgargarde, en slags milisgrupp ledd av hans äldre fosterbror. Detta är ABC första stora åtagande i sommar och ifall serien slutligen plockas upp till sändning så lär den väl få se dagens ljus tidigast nästa höst.

A&E har nu hittat sin regissör till deras adaption på den danska serien "Den Som Dräper", ja eller "Those Who Kill" som den kommer att heta i USA. Det blir Joe Carnahan ("The Grey" & "The A-Team") som kommer att ställa sig bakom kameran och han kommer även att stå som producent. Satt att skriva det hela är Glen Morgan som under 90-talet skrev en hel del avsnitt till serier som "Millenium" och "The X-Files".

Bara någon vecka efter premiären av filmen "The Avengers" så började rykten att spridas om en eventuell TV-serie kring karaktären Hulken. Nu verkar det dock som att Marvels TV-division tänker slå på den stora trumman och helt enkelt göra en serie kring hela gänget, det vill säga en serie som kommer att utspela sig i The Avengers värld. Ifall den kommer att kretsa kring samma karaktärer som i Josh Whedons film är däremot ännu oklart, projektet ligger just nu i ABC:s händer och jag lär väl snart nog få anledning till att återkomma till detta. ABC rapporterade även att den eventuella serien kring Hulken fortfarande, trots tankarna på en The Avengers-serie, är fullt levande och att de just nu letar efter passande manusförfattare.

Undertiteln till den andra säsongen av FX:s rysarserie "American Horror Story" avslöjades i veckan; Asylum. Det hela kommer denna gång alltså att utspela sig 1964 på ett alldeles så där lagom rubbat fängelse för mentaltstörda, i rollistan finns bl.a eminenta skådespelare som Jessica Lange, James Cromwell, Joseph Fiennes och Zachary Quinto! FX håller dock fortfarande locket på angående ett exakt premiärdatum, men oktober är månaden som gäller (bli inte förvånade ifall premiären läggs lagom till Halloween). Vi vet ju sedan en tid tillbaka att denna säsong ska stå helt på egna ben men enligt Ryan Murphy själv så kommer det dock att finnas många små händelser och ledtrådar som länkar säsongerna samman.

Efter ett par misslyckade försök på att göra filmer baserade på James Lee Burkes romaner om den hårdkokte/hårdhänte New Orleans-snuten Dave Robicheaux, så tror nu Fox-producenten Hutch Parker att rättvisa till böckerna äntligen kan skipas genom att skapa en TV-serie kring karaktären (good thinking!). Tydligen så ska han ha siktet inställt på kabelkanalen FX, speciellt efter framgångarna med deras Elmore Leonard baserade "Justified" och dess karaktär Rayland Givens (Timothy Olyphant). Enligt undertecknad den bästa serien som går just nu, pinsamt underskattad i detta land. Finns mycket att berätta och säga om Burkes romaner och dess Robicheaux men då skulle man kunna tillägna en hel artikel allena till detta, gör dessvärre inte det, men för er som är mer intresserade om vad detta handlar om så länkar jag er till Deadline.com där det står lite mer matnyttigt om detta. Kan säga att jag själv sitter och håller alla tummar!
 
Lite nyheter från HBO; det är fortfarande oklart ifall Larry David och hans "Curb Your Enthusiasm" kommer att komma tillbaka med en nionde säsong, men de meddelar dock att serien inte är nedlagd. Först och främst så har Larry David en TV-film hos kanalen som enligt rykten ska ha fått grönt ljust och med sig ombord har han, även dessa ännu så länge rykten, Michael Keaton och John Hamm. "Enlightened" och "Girls" kommer att komma tillbaka i januari, dessa två komediserier kommer tillsammans att täppa till det hål som, ironiskt nog, otursföljda och numer nedlagda "Luck" lämnade. HBO var inte hundra procent säkra på ifall de
skulle kunna ha en ny dramaserie klar till januari för att ersätta just "Luck" så därför tog de beslutet att para ihop dessa två serier istället. Ja, vilket faktiskt öppnar för en ny senvår/sommar serie istället, så ha betröstan! En "Entourage"-film är fortfarande någonting kanalen arbetar på och David Simon sitter just nu i förhandlingar om att få klartecken till en fjärde säsong av "Treme".

Så var det då dags för ännu ett höstschema igen och sist ut av de stora markbundna kanalerna att avslöja sitt schema var ABC. Kanalen har inte gjort några drastiska förändringar, vi hittar dock nya serier som "Nashville", "The Neighbors", "Last Resort" och "666 Park Ave", men så klart även gamla rutinerade långkörare som "Modern Family", "Castle" och "Greys Anatomy". Återigen så hivar jag iväg er till Deadline.com och deras sida där samtliga av ABC:s serier och premiärdatum finns snyggt listade.

Nyheter i korthet;

Virginia Madsen har fått en roll i den kommande säsongen av AMC:s "Hell on Wheels".

Comedy Central har beställt ett pilotavsnitt av "D-Raw", en komediserie som ska produceras av Chris Rock.

Veckans mest desperata; CBS har tankar på att göra en reboot på "The Brady Bunch" och det hela ska i så fall produceras av Vince Vaughn.

Mark Valley ("Harrys Law", "Hard Target") har fått en roll i ABC:s ultratrista "Body of Proof".

Fox har köpt upp en komediserie kallad "Hard Up" som är en adaption på den israeliska serien "Asfur", Etan Frankel ("Shameless") kommer att skriva manuset.

FX:s "Louie" har fått sig ytterligare en säsong, den fjärde i ordningen och deras "Anger Management" är väldigt nära att få grönt ljus till hela 90(!) nya avsnitt och dessutom så har Martin Sheen tackat ja till rollen som Charlies pappa i serien, i verkligheten så är han ju dock det vare sig han vill det eller inte.

AMC lägger ned "The Killing" efter två säsonger, men de kommer att försöka sälja den till någon annan kanal så eventuellt så får serien ändå en fortsättning.

Jay Karnes (Dutch i "The Shield") kommer att återförenas med Shawn Ryan då han har fått en roll i Ryans kommande serie "The Last Resort".

Showtimes "The Big C" kommer att få en fjärde säsong, men den säsongen blir även den sista. Enligt seriens skapare Darlene Hunt så var "The Big C" redan från första början planerad att sändas i just fyra säsonger. Dessutom så ser det ljust ut för en fortsättning för ett par av kanalens andra serier, nämligen "The Borgias" och "Episodes".

Melanie Griffith sitter just nu i förhandlingar om att få rollen som Sabrinas mamma i Fox:s komediserie "Raising Hope".

AMC:s nya thrillerserie "Low Winter Sun" närmar sig mer och mer ett godkännande, nu har Ruben Santiago Hudson och Athena Karkanis ("Transporter") fått två av de större rollerna, dessutom sitter Ernest Dickerson ("The Walking Dead") just nu i förhandlingar om att regissera.

Avslutningsdags igen då och innan jag drar mig tillbaka för att bl.a börja plita ned lite på nästa veckas artikel så kan jag meddela eder alla att HBO-ägda Cinemax:s nya spionthriller "Hunted", med bl.a Melissa George i en av huvudrollerna, kommer att börja att sändas redan i höst, ett exakt premiärdatum är dock ännu inte spikat, men någon gång i oktober så smäller det, den första säsongen kommer att bestå av 8 avsnitt. Frank Spotnitz ("X-Files"), skaparen och manusförfattaren av serien, sade på en av veckans presskonferenser att han är stolt över att ha fått varit med och skapat en serie som inte underskattar tittarna, i "Hunted" ska man som publik få tänka lite själv. Förmodligen därför den hamnade på kabel och jag tackar på förhand återigen HBO, ja och deras Cinemax med för den delen, som verkar ha visat mod och satsat på någonting lite annorlunda! Återigen så lär det bli en intressant TV-höst. Vi hörs snart, tack och bock!

| 2 augusti 2012 21:01 |