Film

Skribent

Oskar Möller

6 september 2021 | 10:15

“Leave No Traces” är Polens Oscarsbidrag för bästa utländska film

En nervig verklighetsbaserad historia och genomarbetad miljö gör filmen till en stark kandidat till en framtida nominering för bästa utländska film.
"Leave No Traces" (orginaltitel ”Zeby nie bylo śladów”) har precis lämnats in som Polens officiella Oscarsbidrag. Filmen kommer få sin debut på Venedigs Filmfestival den 9 september.
 
Det grådaskiga filtret sätter filmen i en kommunistisk öststatsmiljö à la Chernobyl – en miljö som kan skrämma iväg en del potentiella tittare. Det finns även en viss risk att den förväxlas med den hyllade vildmarksthrillern från 2018 ”Leave No Trace” regisserad av Debra Ganik.
 
Trots brasklapparna vore det verkligen synd om publiken missade den här spännande historien om hur studenten Jurek bevittnade det brutala polismordet på sin vän Grzegorz Przemyk och omedelbart blev den polska kommuniststatens fiende nummer ett.
 
 
Med en dynamisk rytm, genuindoftande miljöer och en briljant närvaro från filmens stjärnskott Tomasz Zietek (en ung polsk DiCaprio?) ser ”Leave No Traces” ut att bli en riktig stark kandidat till att grabba tag i Oscarsnomineringen för årets bästa utländska film.
 
Matuszynski tillhör den yngre generationen av polska filmare som erövrar världen efter att storheter som Wajda gått ur tiden. Det här är hans andra långfilm efter den hyllade ”Den sista familjen” (2016), ett psykologiskt och verklighetsbaserat drama med lite Kaufmanvibbar.
| 6 september 2021 10:15 |