Film

Skribent

MovieZine

29 juni 2021 | 15:00

Långfilm inspireras av finsk skolskjutning

I juli börjar inspelningen av "Valter" i Mölndal, den första långfilmen från produktionsbolaget Dark Duck Studio.
Om mindre än en vecka inleder Mölndalsbaserade Dark Duck Studio inspelningen av sin första långfilm, med titeln "Valter".

2017 kom regissör Alexander Lönn Ardefelt över en radiodokumentär om en skolskjutning som ägde rum på Jokela-skolan i Finland. Han rördes av komplexiteten kring hela situationen och alla offers olika perspektiv, inklusive skyttens föräldrars perspektiv.
 
I över fem år har Alexander tillsammans med sin medförfattare Lisa Gripenberg skrivit på manuset, vridit och vänt på varje händelse, varje dramaturgiskkurva och varje karaktär för att till slut landa i utkastet som nu inspireras av händelserna kring skjutningen på Jokela-skolan.
 
 
Filmen handlar om Valter, en 17-årig elev som tappar hoppet om mänskligheten och tycker den är överskattad. Han vill utplåna alla som står i vägen för hans framtidsvision och när han får chansen att sätta sin plan i verket tar han den, men han möts av emotionellt och fysiskt motstånd från oväntat håll.

I rollistan finns bland andra Alexander Virenhem ("Så jävla easy going"), Marcus Standoft ("Andra avenyn") och Annica Liljeblad ("Partisan"). Filmen förväntas få premiär under 2022.
| 29 juni 2021 15:00 |