Skribent

Emma

15 december 2013 | 11:01

Läkare: "James Bond är en alkoholist som behöver hjälp"

Ny studie visar att med den mängd alkohol som agenten intar under en vanlig vecka är han i realiteten en impotent alkoholist.

Det är läkare vid Nottingham University Hospital i Storbritannien som har sammanställt James Bonds alkoholintag i Ian Flemings böcker, och kommit fram till att han vissa veckor ligger tre gånger över det rekommenderade maximala intaget av alkohol per vecka, rapporterar The Guardian.

Det gör honom inte bara olämplig som agent, utan även som älskare, Bonds andra favoritsysselsättning.

- James Bond är en alkoholist, vilket inte direkt är i linje med hans förmågor som spion. Man skulle till exempel inte vilja att en alkoholist desarmerar en bomb, säger Patrick Davis, en av forskarna vid Nottingham University Hospital.

Studien presenterades i British Medical Journal i veckan.

- I verkligheten skulle han även riskera impotens, vilket inte alls överensstämmer med karaktärens image, säger Davis.

Studien visar att Bond är i riskzonen för leversjukdom, cirros, impotens och andra alkoholrelaterade sjukdomar. Han är dessutom under stor risk för att skada sig eller dö på grund av sitt drickande. I "Casino Royale" till exempel, dricker han mer än en veckas alkohol på en kväll, och beger sig sedan in i en biljakt i höga hastigheter.

Forskarna säger att de förstår Bonds behov av att dricka när han jobbar under ett så hårt tryck, med att bekämpa internationella terrorister och andra kriminella, men att de ändå skulle råda honom att söka professionell hjälp för sitt drickande.

Tur då att Bond bara är en fiktionell karaktär.

Värre var det för hans skapare, Ian Fleming, som både drack och rökte i stora mängder, och som dog endast 56 år gammal. Bond, som sägs vara delvis baserad på Fleming själv, skulle troligtvis ha gått samma korta livslängd till mötes, om han inte hunnit dödas i en olycka innan.

| 15 december 2013 11:01 |