Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 september 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Michael Nyqvist i laddat historiskt drama - som tystades ned i Chile

"För att hitta rätt fick jag leta väldigt djupt i mig själv" berättade skådespelaren för MovieZine inför premiären.
Michael Nyqvist var bara 56 år gammal när han gick bort i juni 2017. Bland några av hans mest kända filmer brukar "Så som i himmelen" nämnas, och givetvis Millennium-trologin. Men han var även utmärkt i verklighetsbaserade "Svarta nejlikan" i rollen som diplomaten Harald Edelstam - idag en relativt bortglömd historisk person.
 
Dramat från 2007 följer den svenska ambassadören Harald Edelstams kamp för att rädda så många som möjligt undan diktaturens förföljelse i Chile under militärkuppen 1973. "Sveriges okände hjälte" skrev Aftonbladet.
 
 
För MovieZine berättade Nyqvist om hur det var att gestalta Edelstams mod:
 
- Jag tycker filmen har några punkter där den visar hans civilkurage och situationer man kan förstå. Att kunna gå fram till en person som kan skjuta mig på fläcken, och det måste vara på riktigt. För att hitta rätt fick jag leta väldigt djupt i mig själv. En scen som gillade var då Edelstam öppnar grindarna och släpper in människorna. Jag gillar även scenen där han byter flagga på kubanska ambassaden, den visar klart och tydligt hur han arbetar.
 

Filmen tystades ned i Chile

 
Inför biopremiären i Chile fick filmen mycket positivt mottagande bland kritikerna, och Nyqvist hyllades för sin rolltolkning. Ändå blev det ingen publiksuccé, och salongerna hapade halvtomma. Regissören Ulf Hultberg var övertygad om att detta hade att göra med att Chiles största dagstidning, El Mercurio, hade tagit bort "Svarta Nejlikan" från sina biolistor. Han menade att de stora tv-kanalerna "helt stött bort filmen".
 
- El Mercurio kontrolleras av företagen. Och tidningen var djupt involverad i kuppen. Canal 13, som kontrolleras av kyrkan och extremhögern, säger att de inte gillar temat. Och den statliga Canal 7 vill inte att historien kommer fram, sade Hultberg till Svenska Dagbladet.
 
Den är däremot inte bortstött eller glömd av SVT, som visar "Svarta nejlikan" ikväll 22:50. Du kan också streama filmen på SVT Play.
 
Se trailern här:
 
| 11 september 2023 06:00 |